Säteilymittareiden myyntiviisari värähti

Tanskasen perheyritys on valmistanut kannettavia säteilymittareita Ylämyllyllä vuodesta 1995.

Niin raadolliselta kuin se kuulostaakin, maanjäristys, tsunami ja niitä seuranneet ydinvoimalan ongelmat Japanissa vaikuttavat myönteisesti talouteen kaukaisessa Suomessa.

Ylämyllyllä kannettavia säteilymittareita valmistavalle Kata-Electronicsille tuli maanantaina sadan laitteen tilaus Japanista. Määrä vastaa parin kuukauden myyntiä normaalioloissa.

– Suurin osa säteilymittareistamme toimitetaan kotimaahan muun muassa suuremmille taloyhtiöille ja yrityksille, nelihenkistä perheyritystä luotsaava Kauko Tanskanen kertoo.

– Saimme Japanin yhteyden vuodenvaihteessa, jolloin osallistuimme siellä pidettyyn suureen tarjouskierrokseen. Sitä kauppaa ei saatu, mutta saimme kuitenkin yhteyden erääseen tokiolaiseen maahantuojaan. Ihmiset kuulemma tarvitsevat nyt näitä laitteita.

Digitaaliset mittarit varoittavat kantaajaansa vaarallisesta säteilystä.

Yrityksen ei tarvitse palkata lisätyövoimaa Japanista tulleen tilauksen vuoksi.

– Onneksi meillä sattui olemaan 200 laitteen sarja tuotannossa, joten voimme vastata nopeasti tilaukseen. Odotamme tässä koteloita alihankkijalta.

Eri alihankkijoilla teetätetään myös monet muut työvaiheet, mutta olennaisin vaihe, piirikorttien kokoaminen, tapahtuu Ylämyllyn yritystalolla. Muun muassa laitteen tärkein ja kallein osa, säteilyilmaisin, asennetaan Ylämyllyllä.

Aina pitää varautua

Tanskanen muistuttaa 25 vuoden takaisista tapahtumista Tshernobylissa.

– Näin vakavaa tilannettahan ei ole ollut sitten Tshernobylin. Turvallisuuskulttuuri on sellainen, että ihminen tahtoo unohtaa ikävät vaihtoehdot ja varautuminen alkaa luisua alaspäin viranomaisiltakin. Aika ajoin tulee sitten tällainen muistutus kuolevaisuudesta. Ihmisten tekemisessä on aina puutteita, siksi turvallisuusvälineitä pitää olla ja niitä pitää pitää yllä.

Juuri Tshernobylin ydinonnettomuus oli Tanskasen yrityksen lähtöposaus. Tuolloin Säteilyturvakeskuksella työskennellyt Kauko päätti ryhtyä laitevalmistajaksi.

Polvijärvellä perustettu yritys siirtyi Liperiin vuonna 1995. Vuosien varrella on valmistunut noin 20 000 kannettavaa säteilymittaria.

Viimeisin mallisto on vanhimman pojan, Arton suunnitelema.

– Meidän tuotteiden vahvuus on suuri tarkkuus ja laaja mittausalue.

Kauaskantoiset vaikutukset

Kauko Tanskanen ei osaa ennakoida, tuleeko Japanista vielä jatkotilauksia.

– Tilanne pysyy päällä vielä pitkään, riippuu ihan siitä, kuinka ne saavat torjuttua ydinonnettomuuden. Säteilyn vaikutusalue riippuu tuulensuunnasta. Tshernobylin opetushan oli, että kaikki pölyä keräävät laitteet, kuten ilmanvaihtolaitteiden suodattimet, saattavat muuttua säteileviksi

Suomalaisen keskimääräinen säteilyannos on noin 3,7 millisievertiä vuodessa. Japanin Fukushiman onnettomuusvoimalan lähellä olleet ihmiset saivat alkuviikosta satakertaisen määrän yhden tunnin aikana.

Vastaa