Kuurojen leijonien korvaksi olympialaisiin
Mikko Martikainen on kuurojen ja kuulevien linkkinä Slovakian olympialaisissa.
Liperin kirkonkylällä lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Mikko Martikainen on nähnyt maailmaa jääkiekon ansiosta. Kylän ulkojäällä ensimmäiset kiekko-oppinsa saanut Martikainen on pelannut Pohjois-Amerikassa itäisessä junioriliigassa sekä edustanut italialaisia ja ranskalaisia kakkossarjan joukkeita.
Pari vuotta sitten peliuransa lopettanut puolustaja saa seuraavan kahden viikon aikana uuden ja erikoisen kokemuksen lajin parissa. Hän toimii Suomen kuurojen jääkiekkomaajoukkueen eli Deaf lionsien apuvalmentajana kuurojen olympialaisissa Slovakiassa.
– Mahtava homma. Hienoa olla edustamassa Suomea, itsekin poikien ja nuorten maajoukkueessa aikoinaan pelannut Martikainen sanoo.
29-vuotiaan Martikaisen vastuulla on puolustuspelin valmennus. Päävalmentaja, Pekka Lääkäri on myöskin kuuro, joten kommunikoimisessa tarvitaan tulkkia. Martikaisen viittomakielen taito ei ole täydellinen.
– Avovaimoni on kuuro, mutta hän osaa lukea taitavasti huulilta ja puhuu aitoa Savon murretta, hän perustelee.
Joensuun Heinävaarassa asuva Martikainen sai valmentajapestin viime syksynä juuri puolisonsa kautta.
– Avovaimon opiskelukavereita pelaa maajoukkueessa, ja he pyysivät mukaan toimintaan. Valinnan hyväksyi sitten Suomen kuurojen urheiluliitto.
Tunteella ja tosissaan
Martikaiselle kävi vähän samalla tavalla kuin maajoukkueikoni Raimo Helmiselle.
Helminen valittiin vastikään alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajaksi lyhyestä kokemuksesta huolimatta. Martikaisen valmennuskokemus rajoittuu Jokipoikien 10-vuotiaiden poikien joukkueeseen.
Helmisen tavoin hänen pitää hyödyntää peliuransa varrella karttunutta tietoa, sillä kuurojen kansainvälisten otteluiden taso on Suomi-sarjan luokkaa.
– Joukkueiden tasoerot ovat varsin suuria, Martikainen tietää.
Osa Suomen joukkueen pelaajista pelaa kotimaan alemmissa sarjoissa.
– Meillä on pelaajia Mestiksestä ja kakkosdivisioonasta.
Martikaisen valmennettavat ovat pelimiehiä siinä missä kuulevatkin.
– Pojista huomaa, että he ovat täysillä tässä hommassa mukana ja pelaavat tosissaan. Heidän asenteestaan olisi meille muillekin opittavaa. Mutta valitettavasti monia on kohdeltu aika ikävästi juniorivuosina.
Ruotsista ei huolta
Viime vuoden maailmanmestari Suomi osallistuu Slovakian kisoihin ennakkosuosikkina. Pahimmat kilpakumppanit tulevat Pohjois-Amerikasta. Ruotsi-syndroomaa ei kuurojen kisoissa podeta. Naapuri ei saanut tällä kertaa joukkuetta kisoihin.
– Pelasimme Ruotsia vastaan syksyllä Ahvenanmaalla, ja me voitimme 8-1, Martikainen kertoo.
Slovakiaan lähtee kiekkojoukkueen lisäksi curlingjoukkue ja kaksi lumilautailijaa.
– Yhteensä meitä on 46 henkilöä, joista kolme on tulkkeja.
Winter Deaflympics -kisat järjestetään Vysoké Tatry’ssa. Tapahtuma ei nousse urheilu-uutisten kärkeen.
– Jossakin viittomakielen uutisissa voi olla juttua, joten näkyvyys on pientä. Se on harmi, koska kuulovammaisia ja kuuroja ihmisiä on paljon, Martikainen sanoo.
Maassamme on puoli miljoonaa kuulovammaista, joista kuuroja noin viisituhatta.