Perheet uhkaavat ruuhkauttaa päivähoidon

Aino Rummukainen (vas.) ja Sonja Ollila peräävät tukea kotona tehtävään lastenkasvatukseen.

Kotona alle kouluikäisiä lapsiaan hoitavat pettyivät, kun kunnanhallitus torppasi otto-oikeudellaan sivistyslautakunnan päätöksen kotihoidontuen kuntalisän maksamisesta.

Kotiäidit Aino Rummukainen Viinijärveltä, Sonja Ollila Salokylältä ja Minna Jäppinen Ylämyllyltä päättivät toimia ja keräsivät listan perheistä, joissa hoidetaan lapsia kotona. Perheissä on noin sata alle kouluikäistä lasta, joista noin puolet on alle kolmevuotiaita.

Rummukainen ja Ollila jättivät vetoomuksen kuntalisän uudelleen käsittelystä viime maanantaina Paloaukean koululla kokoontuneelle kunnanvaltuustolle. Valtuutetut saivat kuulla, että vanhemmat ovat valmiita suoraan toimintaan.

– Jollei kunnassa aleta toimenpiteisiin asian eteenpäin viemiseksi, tulemme ruuhkauttamaan kunnan päivähoidon tulevan vuoden alusta lasten subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen nojaten. Listassa ovat ne perheet, jotka ovat jo nyt valmiita ilmoittamaan lapsia päivähoitoon.

Vetoomuksessa muistutetaan, että kunnan päivähoidossa on ollut kova paine viime vuosina.

– Listan pohjalta on mahdollista tehdä realistisia laskelmia perheissä lapsille annettavan hoidon tuomista säästöistä.

Valtuuston puheenjohtaja Eero Reijonen totesi, että päätöksentekijät ovat valmiita keskusteluun ja kustannusten arviointiin.

– Lapsiin sijoitettu euro on aina tulopuolella, hän sanoi.

Tukea tasapuolisesti

Sivistyslautakunnan päätöksen mukaan veronalaista kuntalisää oli luvassa 180 euroa kuukaudessa alle 3-vuotiaasta ja 50 euroa alle kouluikäisistä sisaruksista. Tuen vaikutusta kunnallisen päivähoidon tarpeeseen ja sitä kautta päivähoitokuluihin on vaikea arvioida etukäteen.

Aino Rummukaisen mukaan esitetty kuntalisä olisi toteutuessaan ollut sinällään positiivinen asia, mutta eriarvoistava. Kyseisessä mallissa kotiin jäävän vanhemman olisi pitänyt olla vakituisessa työsuhteessa.

Vetoomuksessa esitetäänkin, että käsittelyyn tulisi ottaa sellainen malli, jossa ei suosita pelkästään niitä perheitä, joiden vanhemmilla on vakaa asema työelämässä.
– Menolaskelmissa kannattaisi ottaa huomioon tasa-arvoisesti kaikille kohdistettavan kuntalisän rahalliset hyödyt tulevaisuudessa.

Paluumuuttaja Sonja Ollilan mukaan kunnan pitäisi järjestää tonttien lisäksi myös palveluja uusille asukkaille.

– Jos tänne halutaan lapsiperheitä, miksi heidän eteensä ei tehdä mitään? Täällä on sellaisia päättäjiä, joita ei liippaa läheltäkään lapsiperheiden tilanne.

Hän epäilee, että tilanne ei tule muuttumaan vetoomuksesta huolimatta. Rummukainen on varovaisen toiveikas.

– Harvinaisen kovapäistä porukkaa pitää olla, jos tämä ei mene läpi, hän naurahtaa.

Naiset sanovat masinoivansa uuden ja isomman kampanjan, jos tulosta ei synny.

– Meille tuli kiire toimittaa tämä lista ennen ensi vuoden budjettineuvotteluita. Nimiä ehdittiin kerätä noin kahden viikon ajan.

Ei suurta ongelmaa

Äkillinen sadan päivähoitopaikan tarve kuulostaa mahdottomalta tilanteelta.

– Lähtökohta on, ettei siitä tulisi ongelmaa. Nyt on useita vapaita päivähoitopaikkoja ja meillä on neljä kuukautta aikaa järjestää paikka ilmoitetulle lapselle, sivistysjohtaja Arto Jormalainen sanoo.

– Ainoa riski olisi henkilökunnan vähäisyys tämän flunssaepidemian vuoksi.

Neljän kuukauden järjestelyaika koskee perheitä, joiden äiti tai isä on kotona. Päivähoitopaikan tulee järjestyä kahdessa viikossa, jos vanhemmat käyvät töissä tai opiskelevat.

Myös varhaiskasvatuksen palvelusuunnittelija Paula Anttonen suhtautuu tyynesti ruuhkauttamispuheisiin.

– Ryhdymme sitten tarvittaviin toimiin. Ainakin tähän asti olemme pystyneet järjestämään hoitopaikan lain ja asetusten mukaan.

Anttosen mukaan päivähoidossa on nyt hyvä tilanne. Paineita on pienentänyt osaltaan vuoden alussa käynnistetty kerhotoiminta. Ylämyllylle ja kirkonkylälle perustettuihin kerhoihin on siirtynyt noin 30 lasta päiväkodeista.

– Meillä on vapaitakin paikkoja, mutta vuodenvaihteessa on tulossa 20 lasta, Anttonen kertoo.

Kuntalisävetoomuksen käsittelee kunnanhallitus.

Vastaa