Musiikkia päivähoitoon!

Rääkkylän päiväkodin hoitajat ja perhepäivähoitajat saivat käyttöönsä uusia pukeutumisloruja, joita he harjoittelivat innokkaasti.

Kaikissa Keski-Karjalan kunnissa perhepäivähoitajille suunnattu koulutus käsittää musiikkiin ja musiikin käyttöön arkityössä liittyviä koulutusiltoja sekä kevätlukukaudella 2010 kanteleensoiton opetusta.
Apurahan turvin pystytään myös hankkimaan muutamia päivähoitajien käyttöön tarkoitettuja kanteleita jokaiselle paikkakunnalle. Musiikinopettaja Anne Lindeberg-Piiroinen toimi ohjaajana Rääkkylän koulutusillassa, johon osallistui kahdeksan hoitajaa.

Projektin tavoitteena on saada lapset ohjatun musiikkitoiminnan piiriin, ja liittää musiikki luontevasti arkipäivän toimintoihin. Musiikin mahdollisuudet ja merkitys ihmisen monipuolisen kehittymisen kannalta halutaan saada vanhempien ja hoitajien tietoon. Hankkeen tarkoituksena on tuoda iloa ja elämisen laatua lapsen, perheen ja päivähoidon arkipäivään.

Musiikki kuuluu kaikille. Epämusikaalista ihmistä ei ole olemassakaan, jokaisella on oma tapansa löytää musiikki ja toteuttaa sitä. Elävä äänenkäyttö ja lorujen käyttö arjessa ovat musiikillisia toimintatapoja siinä missä laulaminenkin. Pieniä helppoja lauluja lauleskelemalla ja niitä itse keksimällä voi kouluttaa omaa ääntään ja korvakuuloaan. Musiikkitoiminnalla voidaan vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi kuuntelemiseen, keskittymiseen, itsetuntoon ja perusturvallisuuden tuntemiseen.

Oppiminen leikin varjolla

Piiroinen vertasi lapsen kehittymistä puun kasvamiseen. Pienestä siemenestä laajenee vähitellen puu, jonka oksiin vaikuttavat niin perhe, päiväkoti kuin harrastuksetkin.
– Lapsi juurtuu perusturvallisuuteen. Äidin raskausaikana hyräilemä laulu rauhoittaa vastasyntynyttä ja luo tuttua turvaa myös isän laulamana. Jo yhden tai kahden sävelen hyminä riittää, kuvailee Piiroinen.

– Heittäytymisen taito on tärkeää lasten kanssa työskennellessä. Lapsi oppii tehokkaasti leikkiessään aikuisen kanssa. Tätä taitoa Piiroinen harjoitutti soittamalla pianolla, ja musiikin tahtiin tuli eläytyä sadepisaroiksi, niin kesäsateessa kuin syysmyrskyssäkin. Kouluttaja antoi kiitosta rääkkyläläisille oppilaille, sillä he eivät arastelleet heittäytyä musiikin vietäväksi. Sadevaatteiden pukemiseen laulettiin oma lorunsa, jonka avulla lapsen saa helpommin keskittymään asiaan leikin varjolla.

– Häirikkölapselle voi tehdä rummut pahvilaatikoista, ja niihin saa purettua energiaa, josko sen jälkeen jaksaisi keskittyä paremmin. Myös pesuvadit ja tiskiharjat sopivat soittamisvälineeksi, Piiroinen vinkkaa kotoa löytyvien välineiden hyödyntämistä.

Vastaa