Kädenvääntö alkoi Okulin palveluista

Maanantaisen sote-seminaarin aamupäivä sisälsi puuduttavaa asiaa, mutta myös mielenkiintoisia mielipiteitä. Liperin kunnanvaltuutetut Maija Silvennoinen ja Jouko Ratilainen lähtivät lounastauolle latautumaan. Iltapäivällä sosiaali- ja terveyspuolen palvelurakennetta pohdittiin poliittisissa ryhmissä.

Jos Liperillä on aina ollut vaikeuksia tasapainoilla kolmen taajamansa kanssa, ei sosiaali- ja terveysyhteistyö Outokummun kanssa helpota tilannetta. Nyt pitää huomioida neljä taajamaa Okulin palvelurakennetta miettiessä.

Pieniä ennakkomaistiaisia tulevasta saatiin maanantaina ammattiopisto Luovin juhlasalissa, jonne kumppanusten valtuustot kokoontuivat yhteiseen seminaariin pohtimaan sosiaali- ja terveystoimen uudistuvaa palvelurakennetta.

Pohjapaperina oli vasta valmistunut luonnos vuosia 2009-2015 koskevasta palvelurakennesuunnitelmasta. Sitä on laadittu kevään aikana samoille vuosille ajoittuvan Liperin talouden tasapainottamisohjelman rinnalla.

Heti seminaarin alussa saatiin kuulla reippaita linjavetoja Outokummun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esko Monoselta (vas.), joka ei pitänyt luonnokseen präntätystä yhden pääterveysaseman mallista, joka tietäisi mm. lääkärien vastaanottojen häviämistä kaupungista.

– Emme voi hyväksyä sitä, että lääkärien vastaanottopisteet keskitetään vain yhteen paikkaan (mahdolliseen uuteen pääterveysasemaan Liperissä). Se on sellainen peruspalvelu, jonka on oltava lähellä.

– Jos oikeasti haluttaisiin olla taloudellisia, meidän ei tarvitsisi rakentaa tälle alueelle mitään uutta terveysasemaa. Palvelut voisi keskittää meille, Mononen sanoi.

Miksi ja millä rahalla?

Ylilääkäri Matti Honkavaaran mukaan uudelle pääterveysasemalle on selvä tilaus.

– Ainakaan Liperin puolella ei ole sopivia tiloja. Tällä hetkellä kaikki asiat eivät kerta kaikkiaan onnistu. Tämän vuoden puolella saamme ehkä väliaikaisia tiloja sosiaali- ja terveyspalveluille Ylämyllyltä.

Honkavaara totesi, että keskittämisellä saataisiin tuntuvia säästöjä ja tehokkuutta. Hän suomikin nykyistä, hajanaista palvelurakennetta.

– Esimerkiksi Viinijärven terveysaseman ylläpitokulut ovat 50 000 euroa vuodessa. Se on kestämätön paikka.

Keskustan viinijärveläisvaltuutetut Esko Jokiniemi ja Anna-Marja Jokiniemi tuohtuivat.

– Viinijärvi on Liperin läntisen puolen keskus. On muitakin edullisia ratkaisuja kuin keskittäminen, Esko Jokiniemi sanoi.

– Joitakin vuosia sitten Viinijärvellä tuotettiin kunnan edullisimmat lääkäripalvelut. Nyt kylä tuntuu olevan yksi mätämuna kunnan taloudessa. Miten tämä on kääntynyt näin, Anna-Marja Jokiniemi kysyi.

Pentti Kuokkanen (kesk.) kyseli, että millä rahalla kolossaalinen terveysasema ylipäätään rakennettaisiin.

– Kymmenellä miljoonalla eurolla sellaisen saa, Liperin valtuuston puheenjohtaja Eero Reijonen arvioi rakennusalan ammattilaisena.

Ennen lounaalle siirtymistä kunnanjohtaja Hannele Mikkanen ehätti rauhoittelemaan, että uusi pääterveysasema ei ole lähivuosien asia. Suurin investointeihin ei ole varaa vähään aikaan.

Vastaa