Nyt pääsee jo istuttamaan

Puutarhuri Göran Lindberg leikkasi vapun alla kirjaston kupeella vuorimäntyä. Havupuiden leikkaaminen käy talvella tai aikaisin keväällä, kun kasvi on vielä lepotilassa. – Nyt alkaa olla jo kiire. Kesällä kannattaa vielä napsaista poikki uudet pehmeät johtoversot, niin vuorimänty tuuhettuu alhaaltapäin.

Kevättyöt ovat ensin siivousta ja siistimistä.

– Haravointia kovalla kädellä! puutarhuri Göran Lindberg opastaa. Lumen alla painunut nurmikko ilmastoituu reippaasti rapsuttelemalla.

Pienten havukasvien varjostuskankaat voi maan sulettua poistaa. Havut tykkäävät keväisestä kastelusta, kevätauringon paahteessa, kuivassa tuulessa vettä haihtuu paljon. Kuivana keväänä myös sipulikukat ja perennat hyötyvät kastelusta.

Lindberg muistuttaa myös lannoituksesta, kosteasta maasta kasvit saavat imettyä ravinteet tehokkasti käyttöönsä.

Kuivat oksat pois

Kotitarvepuutarhuri saattaa katsella pihaansa sillä silmällä – leikatako vaiko eikö. Jokaisella puulla ja pensaalla on omat leikkausohjeensa, ne on hyvä selvittää ennen saksimista.

Leikkaamalla kiihdytetään kasvua ja uudistetaan kasvia ja muotoillaan. Koristepensaille voi riittää vaurioituneiden ja kuolleiden oksien poisto. Hyvin aikaisin kukkivien pensaiden kuten morsiusangervon leikkaamisen voi jättää kukinnan jälkeen, mikäli haluaa nauttia myös tämän kesän kukkaloistosta.

Marjapensaatkin hyötyvät leikkaamisesta, liian tiheää pensasta harvennetaan, oksisto saa valoa ja tilaa.

– Vanhimmat versot on syytä poistaa, neljä-viisivuotiaat tuottavat satoa kaikkein eniten, Lindberg neuvoo.
Vanha kansa tiesi että omenapuut leikataan keväällä.

– Nykyisen tiedon mukaan leikkaamisen voi tehdä myös aikaisin syksyllä. Silloin puu ei kasvata niin paljon ns. vesiversoja.

Vaahtera, koivu, kirsikka ja luumu täytyy keväällä jättää rauhaan.

– Ne vuotavat valtavasti mahlaa, jos niitä nyt leikkaa, Lindberg varoittaa.

Unelmat todeksi

Pimeinä talvi-iltoina on ollut aikaa puutarhaunelmille, kun suunnitelmat laittaa täytäntöön heti keväällä, pääsee kesällä jo nauttimaan työnsä tuloksista.

– Kaikkea voi istuttaa heti keväällä, kasvit lähtevät hyvin kasvuun.

Keväällä tulee hyödynnettyä maaperän kosteus, myöhemmin kesällä istutuksia joutuu kastelemaan ahkerasti.

Kesäkukista orvokit jo pärjäävät ulkona, muitten kanssa odotellaan, että yöpakkaset ovat varmasti ohi.

Kasveja, etenkin puita ja pensaita valitessaan pitää muistaa tarkistaa niitten lopullinen koko, hennot taimet tulee helposti isutettua liian tiheään.

– Pieneen pihaan käyvät pylväsmäisesti kavavat ja riippaoksaiset puut, Lindberg neuvoo.

Lindbergillä on oma yritys, Puutarhapalvelu Göran Lindberg Viinijärvellä, Hän huolehtii mm. kunnan kukkaistuksista. Puutarhurilla on oma ehdotuksensa paljon julkisuutta saaneen kirkonkylän liikenneympyrän kaunistamiseksi; suuria pyöreitä luonnonkiviä ja kukkaistutukset väleihin, entiset kukkalaatikotkin ovat olemassa.

Vastaa