Seutuopistolla ihmetellään Liperin säästötoimia
Opettajat Marjatta Joensalo (vas.) ja Oleg Tchoumak (oik.) esittelevät Liperin ja Viinijärven opintoryhmien taidesatoa Jyrki Puhakalle, joka on seutuopiston kuvataidepuolen suunnittelijaopettaja.
– Kun ottaa huomioon kunnan koon, niin voidaan puhua lähes täydellisestä alasajosta. Kahdellatuhannella tunnilla palvelu menee niin suppeaksi, ettei voi enää puhua kansalaisopiston opetustarjonnasta. Tällainen on surullista sivistysstrategiaa, Pirhonen sanoo.
– Meitä ihmetyttää, että Liperi oli etunenässä pystyttämässä seutuopistoa, ja nyt kunta on lähestulkoon irrottautumassa tästä ensimmäisenä. Ratkaisulla voi olla laajempia merkityksiä, se saattaa nakertaa seudullista yhteistyötä.
Joensuun seudun kansalaisopisto aloitti toimintansa kolme vuotta sitten.
– Liperin ratkaisu ei suoranaisesti vaikuta seutuopiston toimintaan, mutta se voi kasvattaa paineita Joensuun ryhmissä, kun esimerkiksi ylämyllyläiset hakeutuvat niihin.
Pirhosen mukaan leikkaukset tulevat nipistämään kaikkia aineita, ei pelkästään liikuntaa ja käsitöitä, kuten Liperin sivistyslautakunnassa suunnitellaan.
– Esimerkiksi tänä lukuvuonna meillä oli pelkästään Ylämyllyn yritystalon taidetiloissa noin tuhat tuntia opetusta.
Tuntien puolittaminen toisi noin 70 000 euron säästön. Pirhonen uskoo, että säästämisestä on enemmän haittaa kuin hyötyä – tiukan talouden aikana asukkaiden vireyttä tukevia palveluja pitäisi päinvastoin lisätä.
Hän epäilee, että kolmas sektori ei pysty tuottamaan korvaavia palveluja.
– Veikkaan, että liperiläiset eivät saa yhtä laadukkaita palveluja muuta kautta. Opetuksen järjestäminen ei voi olla näin suunnitelmallista, eikä yhtä ammattitaitoisia ohjaajia ole helppo saada.
– Liikuntapuolelta voi saada korvaavia ryhmiä, mutta kuinka pitkäjänteisiä niiden vetäjät sitten olisivat? Liikuntapalvelut menisivät urheiluseurahenkiseksi talkootyöksi.
Kansalaisopiston oppituntien määrää on karsittu kovalla kädellä Liperissä. Vielä 90-luvun alussa tuotettiin vuosittain 7 500–8 000 oppituntia. Tänä lukuvuonna seutuopistolta ostettiin enää 4 000 tuntia. Vertailun vuoksi Kontiolahti osti tällä kaudella 8 000 tuntia.
– Parina ensimmäisenä toimintavuonna seutuopisto tuli Liperille huomattavan edulliseksi. Uudistettu sopimus astui voimaan tämän vuoden alusta, eikä sekään ole entistä omaa opistoa kalliimpi, Pirhonen sanoo.