Aika on kypsä hyvälle lähiruualle

Liperin joulunavauksessa riitti väkeä välillä tungokseen asti. Aimo Kinnusen matkaan tarttui jauhoja ja voita, mutta villisianlihasta jalostetut tuotteet jäivät ostamatta. Villisikaa kauppasi tohmajärveläinen Sanna Tikka, joka kuuluu Karelian Riista -osuuskuntaan.

Liperin Mylly on liittynyt Karelia á la carte -verkostoon, ja sen kunniaksi myllyn myymälässä järjestettiin jouluinen myyntitapahtuma perjantaina.

Myyntipöydiltä oli turha etsiä irlantilaista dioksiininautaa. Sen sijaan tarjolla oli villisianlihaa sisältävää lanttukukkoa, lampaan lihaa, kalasäilykkeitä sekä paljon muuta taatusti maakunnan rajojen sisäpuolella valmistettua evästä.

Karelia á la carteen kuuluminen tietää myllyn myymälän valikoiman laajentumista muiden verkoston yritysten tuotteilla. Mutta myös myllyn tuotteet pääsevät esille entistä paremmin muualla maakunnassa.

Verkoston taustalla vaikuttaa saman niminen hanke, joka jatkuu vuoteen 2011 saakka. Pro Agrian luotsaaman hankkeen tarkoituksena on kehittää pohjoiskarjalaisten matkailu-, elintarvike-, käsi- ja taideteollisuusalan yhteistyötä ja toimintaedellytyksiä.

– Vielä muutama vuosi sitten tahtoi olla niin, että yritykset keskittyivät omaan juttuunsa ja saattoivat olla kateellisiakin muille yrittäjille. Nyt voidaan ottaa omiin valikoimiin muidenkin tuotteita ja markkinoida niitä, hankevastaava Pirjo Korjonen sanoo.

Hankkeeseen limittyy aikuisopiston pyörittämä elintarvikealan koordinointihanke.

– Pro Agria ja aikuisopisto ovat tehneet elintarvikealan yritysten verkostoitumisen eteen töitä jo kymmenen vuoden ajan. Pohjois-Karjalassa ollaankin pisimmällä tässä asiassa, kehaisee projektipäällikkö Hanne Leppänen aikuisopistolta.

Ruuan alkuperä alkaa kiinnostaa

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan lähiruoka on ruuantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia ja näin edistää aluetaloutta ja työllisyyttä.

Sekä Pro Agrian että aikuisopiston hankkeiden yhtenä tärkeänä tavoitteena on edistää lähiruuan saatavuutta.
Kuluttajatkin ovat heränneet kyselemään ruuan alkuperää.

– Mitä enemmän maailmalla tapahtuu ruokaskandaaleja, sitä enemmän lähiruoka saa arvostusta, Leppänen sanoo.

Hänen mukaansa Liperi nosti lähiruuan esille ensimmäisenä Pohjois-Karjalassa.

– Liperissä pidettiin lähiruokaseminaareja jo kymmenen vuotta sitten. Silloin aika ei ollut kypsä, sillä yrittäjät halusivat mennä omillaan eikä kysyntääkään ollut paljoa, maaseutusihteeri Pertti Iivanainen muistelee.

Myös kunnanjohtaja Hannele Mikkanen on puhunut lähiruuan puolesta pitkään.

– Oleellista on, miten puhtaat, maistuvat ja laadukkaat elintarvikkeet saadaan esille. Meillä on leipäpäivä, kekrijuhla ja nyt tämä joulutapahtuma, joka toimii samalla koko kylän joulun avauksena, Mikkanen sanoo.

Joulutapahtumasta aiotaan tehdä perinne. Lisäksi ensi kesänä tullaan järjestämään vastaavanlainen tapahtuma kesäasukkaita silmälläpitäen.

– Ruoka on yksi tärkeä syy matkustaa Pohjois-Karjalaan, Leppänen muistuttaa.

Villisika sopii lanttukukkoon

Myllyn myymälässä lanseerattiin pari uutuustuotetta. Mielenkiintoisin oli Karelian Riista Oy:n ja aikuisopiston kehittämä lanttukukko, jonka täytteenä on villisianlihaa. Siitä on tulossa oikea leipomotuote.

Karelian Riistaan kuuluu jo 15 villisikatarhaa, joten rotupuhtaan villisianlihan saatavuus on parantunut koko ajan.

– Nyt alkaa olla hyvä tilanne, koska tarhoiltamme saa sikoja teuraaksi jo 500 kappaletta vuodessa, kertoo Liperin Rummakossa toimiva tarhaaja Timo Mononen.

Täkäläinen villisikatarhaus on kuitenkin kaukana tehomaataloudesta, joten…

– …villisianlihasta ei tule edullista koskaan, Mononen toteaa.

Hän on tyytyväinen Karelia á la carte -verkoston iskukykyyn. Yhteistyötä on jo viritelty Liperin Myllynkin kanssa paitsi uuden lanttukukon jälleenmyynnissä myös rehuhankinnassa.

– Olemme neuvotelleet, että mylly valmistaisi viljarehua villisikatarhaajien reseptin mukaan. Siten saisimme tasalaatuista rehua. Nyt jokaisella tarhalla sekoitetaan sopiva rehu itse.

Vastaa