Ympäristön asenne kohdalleen ja välineet kuntoon

Keinuminen on kivaa. Aurinkokeinussa nautiskelemassa Sirpa Mahonen Liperin kehitysvammaisten tuki ry:stä, kyytiä antamassa Henna Ikävalko Malikesta.

– Olisikohan pitänyt jättää siitä se vesi pois? miettii Liperin kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja Sirpa Mahonen.
Vesiliikuntapaikka oli nimittäin tuona kyseisenä iltapäivänä vetinen sanan kaikissa merkityksissä. Mutta kun asenne ja varusteet ovat kohdallaan ei pieni kaatosade haittaa.

Asenteesta ja varusteista koko jutussa olikin kysymys – kehitysvamma ei rajoita liikkumista, jos vain oma ja ympäristön asenne on kohdillaan ja välineet tarkoitukseen sopivat. Tapahtumassa esiteltiin ideoita, ratkaisuja ja välineitä, jotka helpottavat kehitysvammaisten lasten ulkoilua ja luonnossa liikkumista yhdessä perheidensä kanssa.

Keskelle elämää

Päivän järjestelyjen takana olivat Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n Malike ja Liperin Kehitysvammaisten tuki ry.
Malike –toiminta aloitti projektina vuonna 1997, pilotit käynnistettiin tuolloin Pohjois-Karjalassa ja Pirkanmaalla. Sittemmin projekti on vakiintunut pysyväksi yksiköksi.
Malike tulee sanoista matkalle, liikkeelle, keskelle elämää.

Alussa projektin käytössä oli kottikärryt, säkkituoli ja lasten turvaistuin, joista kehiteltiin erilaisia ratkaisuja erityistä tukea tarvitseville lapsille. Tänä päivänä Malike toimii tietopankkina ja linkkinä, perheiden, alalla työskentelevien ja välinevalmistajien välillä. Se myös kurssittaa ja kouluttaa sekä perheitä että ammattihenkilöstöä. Malikella on välinevuokraamot Helsingissä, Tampereella, Vaasassa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä.

Arjen luovuutta

Malike:n suunnittelija Henna Ikävalko toteaa, että vieläkin harmittavan usein erityistä tukea tarvitsevan lapsen liikkuminen voi jäädä vähäiseksi esimerkiksi koulussa. Esteenä voi olla tiedon, resurssien ja uskalluksen puute. Liikuntavälineet ovat myös kalliita.
Aina tarvikkeet eivät kuitenkaan maksa juuri mitään, oivallus voi riittää.

– Tarvitaan arjen luovuutta.
Esimerkiksi veneilemään lähteminen voi tuntua arveluttavalta.
– Vesielementti on rauhoittava, siitä nauttii olipa aikuinen tai lapsi. Säkkituoli soutuveneessä aikuisen eteen ja lapsi siihen, Ikävalko kertoo yhdestä oivalluksesta. Säkkituolissa lapsi saa tukevan asennon ja pääsee nauttimaan veneilystä turvallisesti, veneen kylkiin kiinnitettävät sivuplaanarit lisäävät vakautta kulkuun.

Marjaan pääsee isopyöräisillä rattailla, keinuminen onnistuu mukavasti kun lautakeinusta muokataan tukevammin istuttava.
– Tärkeintä, että tietää, että välineitä on saatavilla.

Vastaa