Kerhotoimintaa kouluille
Koululaisten ei tarvitse enää Liperissä viettää iltapäivän tunteja itsekseen, sillä tämän kuun aikana käynnistyy monenlaisia harrastekerhoja eri puolilla kuntaa.
– Kerhot alkavat jo syyskuun aikana, sivistysjohtaja Arto Jormalainen kertoo.
Kerhoja alkaa taajamien kouluilla, useilla kyläkouluilla, seurakuntatalolla ja nuorisotaloilla. Painotus on taide-, käsityö ja liikunta-aineissa, myös kielikerho on suunnitelmissa.
– Pääsääntöisesti kerhot ovat alakouluikäisille, joitakin myös ylemmille luokille.
Alkavista kerhoista tiedotetaan oppilaille koulun kautta.
Perusopetuksen kehittämistä
Koulujen kerhotoiminnan järjestäminen on osa opetusministeriön kehittämisohjelmaa, jolla pyritään perusopetuksen laadun parantamiseen eri osa-alueilla.
– Liperi on saanut tästä ohjelmasta erityisavustusta myös muun muassa tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opetuksen kehittämiseen, Jormalainen kertoo. Sivistysosasto kartoitti keväällä koulujen, vanhempainyhdistysten ja muiden yhteistyötahojen kuten 4H-kerhon ja seurakunnan halukkuutta kerhotoimintaan. Suunnitelmien pohjalta opetusministeriöltä haettiin rahoitusta kolmellekymmenelle kerholle, mutta myönnetty 30 000 euron avustus riittää noin 15 – 20 kerhon pyörittämiseen.
Kouluilla alkavia kerhoja vetävät opettajat. Muitten toimijoitten kerhonvetäjät löytyvät järjestöjen omista riveistä.
Tavoitteena jatkuvuus
Kerhotoiminta tuo lapsille tekemistä tyhjiin ja pitkiin iltapäiviin, parhaimpina – tai pahimpina – päivinä kun koulu voi loppua jo ruokailuun heti yhdentoista jälkeen. Toiveena on saada kerhoihin mukaan myös niitä lapsia ja nuoria, joilla ei ole muutoin mahdollista harrastaa säännöllisesti. Kerhot ovat lapsille ilmaisia.
Opetusministeriön kehittämisohjelma on tehty vuosille 2008-2011.
– Mikäli kerhotoiminta lähtee hyvin pyörimään on vuoden vaihteessa mahdollisuus lisärahoitukseen, sivistysjohtaja kertoo.
Parhaimmillaan kerhoille on mahdollista saada avustusta kolmeksi ja puoleksi vuodeksi. Ministeriön tavoitteena on kerhotoiminnan vakiinnuttaminen kuntiin pysyvästi myös valtionrahoituksen loppumisen jälkeen.