Muistojen ilta Vaiviossa

Koulumuseoon oli saatu entisiltä oppilailta kootuksi varsin monipuolisia näytteitä käsityötuntien tuotoksista ruokaliinoista kynttilänjalkoihin ja pienoiskoronaan.

– Kun mentiin kouluun, opettaja Hilkka-Sisko Leppänen jakoi meille paperit ja sanoi, että kesää muistellessa piirtäkääpä kukkasia. No miepä piirsin auton. Opettaja otti käestä ja sanoi läheppä miun luo. Otti polvelleen istumaan ja kuiskasi korvaan, että koulussa ei tehä muuta kuin sitä mitä opettaja pyytää. Sen kummempaa rangaistusta siitä ei tullut. Pojat kyselivät, mutta en virkkanut heille, mitä opettaja miulle sopotti, hän jatkoi.

Samasta opettajasta illan keskusteluissa muistettiin, että hänellä oli aina mäntysaippuapala pesualtaan äärellä. Jos lapset puhuivat tuhmia, suu pestiin saippualla.
Koulun ja koululaisten muistojen äärelle pihamaalle kokoontui yli puolitoista sataa entistä ja nykyistä vaiviolaista. Kyläläisten avustuksella sisätiloihin oli saatu kootuksi näyttävä koulumuseo entisajan käsitöistä ja oppikirjoista opettajien kuviin ja opetustauluihin.

Sata vuotta kylällä, 98 koulurakennuksessa

– Parhaaseen aikaan oppilaita oli hiukan vajaa sata ja kaksi opettajaa riitti hyvin, muisteli Paavo Pietarinen:
– Mitenkäs se laskuoppi meneekään, kun 48 vuotta sitten pidettiin 50-vuotisjuhlia ja nyt juhlitaan sataa vuotta.
Poropellon Paavona tunnettu mies tiesi vastauksenkin: – Siitä tulee nyt sata vuotta, kun koulunpito kylällä aloitettiin vaimovainajan kotipaikalla. Pari vuotta myöhemmin 1910 siirryttiin sitten vanhaan koulutaloon, jossa opettajana oli Heikki Elovaara ja aluksi käytiin vaan neljä luokkaa.

– Sota-aikana oppilaille alettiin antaa kunnan maksamaa maitoa koulussa. Minä kun olin kasvattina enon perheessä ja kunta maksoi heille jotain ruokarahaa, niin en saanut koulussa sitä maitoa. Ei ollut kunnalla varaa maksaa kahteen paikkaan.
Pietarinen tiesi kertoa myös, että vanhan koulun yläkertaan remontoitiin vuonna 1935 opettajalle asunto ja 1954 ruokala.
– Turusen kanssa maalattiin 1960 vielä lattiat ja sitten kaksi vuotta myöhemmin tuli jo tämä uusi koulu.
– Vanhin elossa oleva oppilas on marraskuussa 93 vuotta täyttävä Aino Piiroinen ja Antti Tiira on samoja ikiä.

Ensimmäiseksi oppikoulun käyneeksi vaiviolaiseksi Pietarinen nimesi Pekka Turusen.
Parin viime vuoden aikana kaksi entistä koulun oppilasta, Ilja Makkonen ja Mikko Voutilainen, on väitellyt tohtoriksi, illan keskusteluissa muisteltiin.

Kartan rikkomisesta nurkkaan seisomaan

Kaikille muistelijoille oman kylän koulu oli jäänyt mieleen mieluisana paikkana, jota varsinkin tytöillä tuli jo kesälomalla ikävä.
Tosin Aili Valtomaa, o.s. Huikuri paljasti 8-vuotiaana lähteneensä kerran vuotta nuoremman Aarne-veljen kanssa kouluun, mutta aidan takaa he kääntyivätkin kiven taakse piiloon.

– Olimme mielestämme olleet siinä ainakin puolipäivään saakka ja palasimme kotiin muina miehinä. Mutta kello olikin vasta yhdeksän ja äiti oli lähdössä sikoja ruokkimaan…
– Kyllä silloinkin välitunneilla ainakin pojat kiusasivat tyttöjä. Suutuin kerran yhteen pienikokoiseen poikaan. Minulla oli mustaksi plankatut rukkaset ja mustasin niillä hänen naamansa – ja tietysti kello soi juuri silloin… naureskeli Inkeri Kesti vuorollaan.

Hän tunnusti jääneensä kerran laiskanläksylle kertotaulusta ja joutuneensa järjestäjäparin kanssa nurkkaan seisomaan, kun heidän piti välitunnilla nostaa painava kartta telineeseen. Se putosi ja repeytyi palkeenkielelle, siitä rangaistus.
– Lomalta kouluun pääsyä oikein odotettiin, koska siellä oli paljon helpompaa kuin kotona raskaita töitä

Vastaa