Väliinputoajien oma kehittämishanke alkaa
Kirkonkylän ja Viinijärven taajamat halutaan pitää asuttuina tulevaisuudessakin. Keinoja pohditaan tämän vuoden aikana.
Kontiolahtelainen yhteiskuntatieteiden maisteri Esko Lehto on valittu hankekoordinaattoriksi Liperin ja Viinijärven taajamien markkinointi- ja kehittämishankkeeseen.
Kyseisen hankkeen tarkoituksena on löytää keinoja kirkonkylän ja Viinijärven vetovoimaisuuden lisäämiseksi. Ne ovat kuihtuneet, kun Ylämylly on kasvanut ja kehittynyt Joensuun kyljessä.
Lehto aloittaa työnsä tällä viikolla. Toukokuussa kunta järjestää taajamissa yleisötilaisuuksia, joissa kuullaan mm. asukkaiden näkemyksiä ja toiveita.
Toiveita onkin totta vie paljon, jos kysytään Liperin kyläyhdistyksen (Pro Liperin) puheenjohtajalta Riitta Outiselta ja hänen kollegaltaan, Viinijärven kyläyhdistyksen Tarja Heiskaselta.
Missä tontit?
Riitta Outinen on perehtynyt kirkonkylän yrittäjien ja asukkaiden toiveisiin aiemmin Pro Liperi -hanketta vetäessään.
Vuonna 2003 päättyneen hankkeen yhteenvedon pääkohtia olivat taajaman yleisilmeen kohentaminen, kaavoituksen sekä tontti- ja asuntoasioiden kuntoon saattaminen ja yhteisöllisyyden kehittäminen.
Tonttiasialle ei ole tapahtunut viiden vuoden aikana mitään. Outisen mielestä asia on ehdottomasti saatava kuntoon.
– Ei kirkonkylälle saada asukkaita, jos kunnalla on tarjolla vain pari pusikkoista tonttia. Tarjonta on lähes täysin yksityisten varassa. Kunnan olisikin paneuduttava tonttitilanteeseen sekä teiden että kunnallistekniikan rakentamiseen samalla tarmolla kuin Ylämyllyn suunnalla. Kirkonkylän tontit pitäisi saada vesistöjen lähelle ja niiden tulee olla suurempia kuin Ylämyllyllä.
– Tiedän paljonkin ihmisiä, jotka muuttaisivat tänne, jos löytäisivät talolle hyvän paikan.
Outinen katsoo, että julkisen liikenteen toimivuus ei ole nykyihmisille kynnyskysymys asuinpaikkaa valitessa. Rauhallinen, maaseutumainen ja viihtyisä ympäristö painavat vaakakupissa eniten.
– Kyläyhdistyksemme on panostanut kirkonkylän ilmeeseen ainakin Luhtapuiston osalta. Kuntakin voisi poistaa jokusen pusikon.
Hänen mielestään kunnalle kuuluvat tehtävät on ”delegoitu” turhan tehokkaasti kylille.
– Ei voi olettaa, että kyläyhdistykset hoitavat kaiken kuntoon.
Visiona taajamajuna
Viinijärvellä palvelut nähdään tärkeänä vetovoimatekijänä. Varsinkin terveyspalvelut lääkäripäivystyksineen tulisi säilyttää.
Monet Tarja Heiskasen mieleen tulevat kehittämisasiat liittyvät asukkaiden kokoontumismahdollisuuksiin. Kylälle kaivattaisiin mm. oikea tori tai aukio sekä yhteiset harrastustilat.
– Miksi kunta ei tehosta koulun iltakäyttöä? Se on kuitenkin keskeisellä paikalla ja siellä voisi iltaisin järjestää monenlaista toimintaa, hän kysyy.
Myös ”ympäristötekoja” kaivataan.
– Pusikkoa pitäisi poistaa junaradan varrelta sekä Viinijarven ja Taipalejoen rannoilta. Uimaranta ja matonpesupaikka vaativat kunnostusta, Heiskanen listaa.
Hänen visioissaan Viinijärvi sekä muut radan varren asuinalueet saisivat reilusti lisää asukkaita, jos VR ottaisi käyttöön taajamajunavuoron pääkaupunkiseudun malliin.
Eli Joensuun ja Outokummun väliä kulkisi pienempi juna, joka pysähtyisi mm. Ylämyllyllä ja Viinijärvellä. Työmatka taittuisi nopeammin kuin bussilla.
– Meillähän on hyvä juna-asema, mutta juna seisahtuu vain aamulla ja illalla, Heiskanen harmittelee.