Kalalla on kysyntää

Sirpa Atak ja illan työmaa, laatikkopinoittain fileoitavaa kalaa.

– Kalakannat ovat nyt todella hyvät. Järvet on täynnä kalaa. Kala myös liikkuu hyvin, kun jään päällä ei ole paljon lunta, kertoo yrittäjä Sirpa Atak Kala-Atakilta.

Hyvät kalansaaliit näkyvät kiireenä kalasatamassa.

– Kotitarvekalastajat ovat tottuneet laskemaan tietyn määrän verkkoja. Nyt kun kalaa tulee paljon, niin sitä jää yli oman tarpeen.

Liperiläinen kalankäsittelylaitos ostaa, käsittelee ja myy eteenpäin järvikalaa.

– Pääkala on kuha, mutta kaikki kala otetaan vastaan, haukea, madetta, kevät ja kesä ovat sitten ahvenaikaa. Muikku tulee ammattikalastajilta.

Sirpa ja Zafer Atakin kalasatama palvelee liperiläisiä ja naapurikuntien kalastajia viidenkymmenen kilometrin säteellä.

– Täällä on paljon ahkeria kalamiehiä, heille on tärkeä, että on paikka minne kalansa laittavat. Moni käy tuomassa kylälle asioille mennessään kalat aamulla heti tuoreeltaan.

Kalalla on markkinat

– Kalan kysyntä on kovaa, enemmänkin voisi mennä mitä on tarjontaa, kertoo Pohjois-Karjalan TE-keskuksen kalatalousjohtaja Veli-Matti Kaijomaa.

Pari viime vuotta hämmästyttäneet poikkeukselliset talvisäät pistävät kysymään sen tavanomaisen kysymyksen, mitä kuuluu kalataloudelle ilmastonmuutoksen kynnyksellä?

– Pitkä kesä ja lämpimät vedet pitkälle syksyyn takaavat sen, että kala kasvaa entistä paremmin, Kaijomaa toteaa.

– Jos jäätä ei tule niin se tietysti vaikeuttaa talvikalastusta.

Vaihtelevat kelit ovat tänä talvena aiheuttaneet jäille railoja ja vaaranpaikkoja, viime talvena alkutalvesta tullut paksu jää suli kokonaan pois.

Talvi on Kaijomaan mukaan ammattikalastajalle kiireisintä aikaa, kun monet mökkikalastajatkin ostavat kalan mieluummin kaupan tiskistä, kuin lähtevät itse avannon tekoon.

Etelään ja ulkomaille

Kala-Atakilta kala lähtee enimmäkseen fileoituna Etelä-Suomen markkinoille, viime kesänä ensimmäisen kerran myös ulkomaille. Pikkukalaa menee myös esimerkiksi kukkojen tekijöille tai purkkikalan laittajille.

– Kalahan pitäisikin syödä kokonaisena ruotoineen päivineen. Niin se olisi kaikkein terveellisintä, Sirpa Atak muistuttaa.

Sataman läpi kulkevan kalan määrä on kasvanut vähitellen.

– Pikkuhiljaa tämä on lisääntynyt. Samaan tahtiin, kun oma ammattitaito ja tietämys on kasvanut, kohta neljä vuotta miehensä kanssa yritystä pyörittänyt Sirpa kertoo.

Laajennuksen tekeminen ja irtopakastuslinjaston hankkiminen ovat mietinnässä, rahoituskuvioista neuvotellaan yhdessä kunnan ja Te-keskuksen kanssa.

– Irtopakastuksessa kalat pakastetaan irtonaisina, ei könttänä laatikoittain, Sirpa suomentaa maallikolle.
Irtopakastaminen helpottaa tuotteen käytettävyyttä ja jatkokäsittelyä ja myös parantaa säilyvyyttä.

Lapset laiturin nokkaan

Sirpa Atak on itse ollut pienestä pitäen kalan kanssa tekemisissä, oppi tuli isältä, joka kalasti paljon.

– Kyllä minä vapaalle menen kaikista mieluiten ongelle. Tutut on ihmetelleet, että etkö sinä saa kalasta tarpeeksi töissä.

– Onhan se nyt ihan eri asia – istua veneessä ja onkia tai käsitellä sitä täällä töissä.

Ravintola-alallakin pitkään työskennellyt kalayrittäjä ei kaipaa kaupungin rientoihin, järvellä ja luonnossa sielu lepää.

Perheen kaksi lasta istuvat myös mielellään laiturin nokassa eväkkäitä narraamassa. Sirpa on mielissään siitä, että Liperissä lapsia viedään paljon ongelle ja pilkille.

– Koulustakin järjestivät kalastusreissun. Lapsesta se alkaa.

Vastaa