Koulutielle isonveljen opastuksella
Ekaluokkalainen Juuli tykkää koirista, uinnista ja liikunnasta.
Tiistaina Käsämän koulun ekaluokan aloittavaa Juulia ei kuulemma jännitä, vaikka Harri-isä ja Heli-äiti silmäilevätkin toisiaan hieman epäuskoisina.
– Kyllä miulla on siellä niitä kavereita, Juuli vakuuttaa. Tulevista luokkakavereista ainakin Miisa, Ville, Iisakki ja Ronja ovat tulleet tutuiksi jo eskariajoilta.
Myös isoveli käy samaa koulua ja on ensimmäisinä päivinä Juulin tukena ja turvana. Kevään tutustumiskäynnillä ekaluokkalaiset tapasivat Anna-open ja katsastivat Käsämän koulun luokat ja muut tilat. Juuli arvioi kokonaisuuden kivaksi.
Turvallisesti taksikyydillä
Kiiessalo-Heponiemeltä tulee Käsämän koululle matkaa kuutisen kilometriä. Taksi hakee koululaiset toistaiseksi kotipihasta, mutta Hiltusten perheen kohdalla kyyti on ollut katkolla.
Mikäli taksi lakkaa kulkemasta, koulukkaat joutuvat kävelemään 900 metrin päähän Käsämäntien bussipysäkille.
– Tuossa saman tien varrella asuu yksi eskarilainen, joka tarvitsee taksin. Se on tällä hetkellä vielä meidän pelastus, Heli-äiti sanoo.
Myös Juuli kävi viime vuonna eskaria Viinijärvellä, joten taksilla huristelu sujuu vanhasta muistista.
Juuli kertoo oppineensa eskarissa kaikenlaista hyödyllistä, myös kirjaimia.
– Yks on vaikee, se R-kirjain. Viimeks osasin yhesti. Mutta ei Villekään vielä osaa, tyttö lohduttautuu.
Juuli on sisarustensa tavoin innokas liikunnan harrastaja. Kesällä täytyy päästä ainakin kahdesti päivässä uimaan, talvisin on käyty jumpassa ja hiihtämässä lähipelloilla.
– Osaan minä myös balettia, Juuli lisää.
– Juuli oli baletissa niin nopee, ettei muut pysyny sen vauhissa, velipoika vahvistaa.
Perheen arki ei paljon muutu
Kun koululaisten aherrus alkaa Käsämän koulussa yhdeksältä, koulukyyti tulee noutamaan vartin yli kahdeksan.
– Miks ei ala vasta kymmeneltä, Jussi purnaa.
Juulia ei aikainen kouluunlähtö yhtään hirvitä, sillä Hiltusten perheessä on kesän aikanakin koetettu pitää kohtuullisista heräämisajoista kiinni. Ylhäällä on oltu viimeistään yhdeksältä.
– Paitsi serkut kun oli mummolassa, niin ne nukku yhteentoista, melkein ruoka-aikaan asti, Jussi muistuttaa.
Herätyskelloille taitaa olla koululaisten yöpöydillä sittenkin käyttöä?
– Ei tarvita varmaan kelloa laittaa. Minä menen jo kuudeksi töihin, mutta isä ehtii huolehtia herätykset, aamupalat ja kouluunlähdöt, äiti vakuuttaa. Hiltusen perheen arkirytmeihin koulutyön alkaminen ei muutenkaan aiheuta suurempaa mullistusta. Ainoastaan koululaisten iltapäivähoito lyhyempinä koulupäivinä voi tuottaa vanhemmille päänvaivaa.
– On haettu hoitopaikkaa, mutta ei olla saatu, äiti toteaa. Käsämän alueella toimii kaksi iltapäivähoitoa tarjoavaa perhepäivähoitajaa, mutta heidän ryhmänsä ovat pääasiassa täynnä.
– Se on sitä kyttäämistä, milloin joku on sairaana, eikä välttämättä meidän tarvis satu juuri silloin, kun paikka vapautuu.
Onneksi Hiltusilta on helppo pyörähtää lähellä asuvan mummon hoiviin vanhempien kotiintuloa odottamaan.
Liperissä 135 ekaluokkalaista
Tämän hetkisen tiedon mukaan Liperin kunnassa peruskoulun ensimmäisen luokan aloittaa yhteensä 135 uutta koululaista, joista lähes puolet sijoittuu Ylämyllyn kouluun.
Liperiin on ekaluokalle tulossa 19 oppilasta ja Viinijärvelle 9. Kyläkouluissa eniten ekaluokkalaisia (12 oppilasta) on alustavien tietojen mukaan Käsämässä.
Myös kokonaisoppilasmäärissä Käsämän koulu näyttää pitävän kärkisijaa. Käsämän oppilasmäärä pyörii 60 oppilaan paremmalla puolella, seuraavaksi eniten peruskoululaisia on Salokylällä (60), Mattisenlahdessa (50) ja Vaiviossa (47). Ristin koulu on pienin Liperin kyläkouluista noin neljälläkymmenellä oppilaallaan.
Kaikkiaan kunnan alueella koulukyydeissä kulkee tänä syksynä noin 800 oppilasta.
Lopulliset oppilasmäärät varmistuvat 20.9., kun koululaisista tehdään virallinen tilastolaskenta.