Poikavalta ensimmäisillä luokilla

Hyvät tavat kaunistavat. Ekaluokkalaiset kiittävät koulupäivästä opettaja Pia Paakkista kädestä pitäen.

Liperissä opintien aloitti kaikkiaan 137 oppilasta. Ylämyllyn koululle tuli 63, Liperin koululle 21 ja Viinijärven koululle 13 uutta oppilasta. Loput jakautuvat neljälle kyläkoululle.
Vuosina 1998-1999 on moni perhe pitänyt kirvestä makuukammarin sängyn alla. Poikapuolisia ekaluokkalaisia on selvä enemmistö, 74 päätä.
Pojan kolleja on eritoten Salokylän ja Mattisenlahden koulujen ensimmäisillä luokilla. Molemmissa kyläkouluissa aloitti seitsemän poikaa ja yksi tyttö.
– Ainakin Lumikki ja seitsemän kääpiötä voidaan esittää helposti, naurahtaa opettaja Tuula Mustonen Mattisenlahden koululta.
Luokan Lumikki, Juuli Kerkkänen, ei ole tilanteesta moksiskaan. Hän vain toivoo paljon läksyjä.
Ensimmäisinä koulupäivinä tutustuttiin mm. Salaiseen Aapiseen. Kirjasarjan esikouluversio, Salainen Maa on kaikille oppilaille tuttu viime vuodelta. Kaksi oppilasta osaa jo lukea.

Ensimmäiset päivät tärkeitä

Mustonen pitää ensimmäisiä koulupäiviä ratkaisevina. Silloin on huolehdittava, että koulu tuntuu mukavalta ja turvalliselta paikalta.
– Opettajan pitää skarpata tavallista enemmän, koska koulun aloittaminen jää pysyvästi lapsen mieleen. Kolmenkymmenen vuoden kokemuksella voin sanoa, että jos oppilaita jännittää, niin jännittää opettajaakin.
Aati Huotari julistaa, ettei koulunalku jännittänyt yhtään. Ja miksi jännittääkään, 52 oppilaan koulu on turvallisen pieni ja isommat oppilaat ovat hengessä mukana.
– Kummioppilaiden kanssa käytiin läpi koulun rajat, kertoo Atso Jaakkola tutustumisreissusta koulun pihamaalle.

Oppikirjoja on odotettu

Salokylän koulun ekaluokkalaiset saivat heti ensimmäisenä päivänä Hauska Matka -aapiset. Luokanopettaja Pia Paakkinen on sitä mieltä, ettei oppikirjoja pidä pantata.
– Kirjojen saamista lapset ovat odottaneet.
Myös läksyjä tuli heti ensimmäisenä päivänä. Kotitehtävänä oli etsiä mukavin kuva aapisesta.
Paakkisen mukaan alku menee toisiin tutustumisessa sekä istumista ja viittaamista opetellessa. Opettajan ei tarvitse aloittaa kuitenkaan aivan alusta.
– Esikoulu auttaa paljon nykyään. Lapset ovat reippaampia ja osaavat toimia ryhmässä.
Oppiaineita ovat äidinkieli, matematiikka, ympäristö- ja luonnontieto, musiikki ja käsityö.
– Ollaan me keritty leikkiäkin pihalla. Yleensä ennen koulun alkua ja sitten tasan yheltätöista, valottaa Saku Pennanen ekaluokkalaisen työpäivää.

Rakentaminen antaa uskoa tulevaan

Sekä Salokylän että Mattisenlahden koulujen ympäristöön on tullut viime vuosina uutta asutusta.
– Tänäkin syksynä kouluun tuli neljä uutta oppilasta, Mattisenlahden koulun johtajaopettaja Heikki Melkinen kertoo.
Salokylällä on 68 oppilasta.
– Niin kauan kuin olen täällä ollut, on puhuttu, että oppilasmäärät notkahtavat. Vielä sitä ei ole tapahtunut. Salokylä on edelleen vetovoimainen asuinpaikka, kun vain tontteja löytyy, vuodesta 1990 Salokylän johtajaopettajana toiminut Rauno Riikonen kertoo.

Vastaa