Lapset pääsivät Puoliväliin

Tarja Kosunen esitteli Katja Salliselle ja Ennalle päiväkodin varustusta. Kylpyhuoneesta löytyi jokaiselle lapselle oma pussi peseytymistarvikkeita varten.

– Lapset nauttivat, kun saavat tehdä oikeita asioita. Että heille annetaan pikku vastuita, Liperin päivähoidon johtaja Sirkka Korhonen toteaa.
– Ennen ruoka tuli jostain ja likaiset astiat meni jonnekin, Korhonen kuvailee aikansa elänyttä toimintamallia.
Puolivälin päiväkodissa pyritään siihen, että lapset saavat osallistua arjen askareisiin kuten kotona.

Lounas tulee valmiina mutta aamiaisen ja välipalat hoitajat ja lapset laittelevat yhdessä ruokailutilassa olevassa keittiössä. Astiat huuhdotaan ja korjataan koneeseen yhdessä.
– Se vaatii henkilökunnalta uudenlaista asennoitumista ja aikaa voi mennä enemmän. Mutta ei meillä ole kiire.

Jatkuvuutta

– Ketut ja juustot, Erika muistaa melkein oikein päiväkodin ryhmät Hiirenvirnat ja Ketunleivät.
– Tämä on minun puoli ja tämä on Ennan puoli, Erika kipaisee käytävää päästä toiseen.
Äitiä Katja Sallista vähän mietityttää tuleekohan tytöillä ikävä toisiaan hoitopäivien mittaan.
– Meillä saa piipahtaa katsomassa siskoa, jos haluaa, Liperin päivähoidon johtaja Sirkka Korhonen lupaa.

Katja Sallinen ihastelee taidetilaa, Erika pomppii jumppanurkkauksen patjalla. Yhdessä huomataan vesileikkiallas ja kaapista aukeavat sängyt. Ehtiipä Enna kurkkaamaan pikkuruiseen vessanpönttöönkin.
– Oikein mukavalta vaikuttaa, uutta ja vähän erilaisia juttuja, Sallinen toteaa.
Ennalla ja Erikalla on kotona kaksi isompaa sisarusta. Perheellä on kokemusta kaikista hoitomuodoista. Perhepäivähoito, päiväkoti ja ryhmis on käyty läpi.

– Nyt tuntuu turvalliselta, kun tytöt pääsivät tänne, ei ole pelkoa, että loppuu tai joudutaan taas vaihtamaan hoitopaikkaa.
– Jatkuvuus onkin yksi periaate, joka tätä päiväkotia perustettaessa oli. Eskari on samassa talossa ja koulu heti tien toisella puolella, hoitaja Tarja Kosunen toteaa.

Joustavuutta

Päiväkodeissa on perinteisesti pidetty kiinni tiukoista aikatauluista. Sirkka Korhosta miellyttää ajatus joustavammasta lasten tahtiin toimivasta rytmistä.
– Haittaako se nyt jos päiväunille mennään jonain päivänä puoli tuntia myöhemmin. Tai jos ulkona viihdytään hyvällä ilmalla pidempään.
Puolivälissä on myös ns. sisarusryhmä, jossa on eri-ikäsiä lapsia. Korhonen kannattaa sisarusryhmiä lämpimästi.

– Pienet oppivat nopeammin isompia lapsia jäljittelemällä kuin meiltä aikuisilta.
Ja isommat lapset oppivat ottamaan pienemmät huomioon. Henkilökunnalle eri-ikäisistä lapsista koostuva ryhmä asettaa omat vaatimuksensa.
– Päivä on silloin suunniteltava ihan erilaiseksi, jos mukana on lapsia iältään yhdeksästä kuukaudesta viiteen vuoteen, kuin jos kaikki olisivat neljä viisi vuotiaita.

Perinnekasvatus on yksi päiväkodin ajatuksista. Puolivälistä kasvaa piirakanrypytystaitoisia liperiläisiä, jotka tietävät, että on ollut aika ennen pleikkareita ja kännyköitä.
– Ukit ja mummit ovat tervetulleita kertomaan vanhoista ajoista, Korhonen vinkkaa.

Vastaa