Kelkkailussa palaa bensa ja kalorit

Atso Ahonen on Liperin moottorikerhon nuori puheenjohtaja.

– Jengille on tullut perhettä ja elämäntilanteet ovat muuttuneet, sanoo viime syksynä kerhon puheenjohtajaksi valittu ylämyllyläinen Atso Ahonen.
Valtaosa jäsenistä on 20-40-vuotiaita. Ahonen on vain vähän kerhoa vanhempi – 19 vuotta. Hän on ollut mukana kerhon toiminnassa pikkupojasta lähtien.

– Isän mukana tulin lajin pariin. Neljävuotiaasta asti olen harrastanut näitä moottorilajeja, kesäisin moottoripyöräilyä harrastava Ahonen kertoo.

Moottorikerholaiset kelkkailevat lähinnä harrastuspohjalta ajatuksella ”kerätään porukka ja pidetään hauskaa”. Liperin ja naapurikuntien moottorikelkkareitit ovat tulleet tutuksi ja niiden kunto saa tuoreelta puheenjohtajalta kiitosta. Kerholaiset osallistuvat itsekin syksyisin oman alueensa reittien raivaamiseen.

– Reitit ovat menneet koko ajan parempaan päin. Pohjois-Karjalan virkistysreitistöyhdistys hoitaa ne koneellisesti kahdesti kuussa. Tosin aika pian ne menevät epätasaisiksi.

Liperin alueella on nelisenkymmentä kilometriä hoidettua maastouraa, jonka lisäksi useita kilometrejä jääuraa. Reitti kulkee Rääkkylästä Telmonselkää pitkin Liperin kirkonkylälle, josta pääsee Ylämyllylle. Ylämyllyltä voi jatkaa Huhmariin ja sieltä edelleen Polvijärvelle tai Höytiäiselle. Ylämyllyn Lautasuon kohdalta lähtee jääura Pyhäselän yli Joensuuhun Linnunlahdelle.

Ensi talvena kilpailuihin

Liperin moottorikerhon kilpailutoiminta on ollut toistaiseksi melko vähäistä, mutta ensi talvena tilanne voi olla toinen.
– Saimme Suomen moottoriliiton jäsenyyden, joten tarkoitus on lähteä porukalla kiertelemään kisoja.

Ahonen on suunnitellut kilpailevansa enduron SM-sarjassa. Kilpailuissa ajetaan vakiomoottoreilla, mutta muutoin kelkat on rakennettu kovaa röykytystä kestäviksi.

Ahonen on parannellut omaa Polaris XC 500 -kelkkaansa mm. alustan osalta. Lisäksi kelkan runko on vahvistettu ja telamatto vaihdettu.
– Moottorikelkkailua voi verrata motocrossiin.

Hiki tulee

Bensa palaa moottorikelkkailussa. Kelkka voi niellä jopa 28 litraa menovettä sataa kilometriä kohti. Vaikka moottorivoimalla edetäänkin, vaatii reippaampi kaasuttelu kuntoa. Kroppa on lujilla töyssyissä.

– Moottorikelkkailu on lajina fyysisesti rankempi kuin monet muut urheilulajit. Viikonloppuna saattaa kilometrejä tulla 300. Se käy kunnon päälle, Ahonen sanoo.
Vakavampia loukkaantumisia nuorukaiselle ei ole sattunut, mitä nyt nilkan nivelsiteet ja selkä ovat kokeneet kolhuja. Suojavarusteiden pukeminen kuuluu ainakin Ahosen kelkkailuun. Myös ryhmässä ajaminen tuo turvallisuutta.

– Voi olla vaarallista, jos jotakin sattuu yksinään ajaessa.

Vastaa