Virkistystä ja vaihtelua vanhusten viikkoon

Ilmeistä päätellen jumppatuokio teki hyvää. Sirkka Ilvonen vielä hieroo Maria Kerosen hartiat rennoiksi. Kuva: Hanna Paakkunainen.

Konttilanhovin päivätoiminta Liperissä joutui kunnan säästölistalle ja loppui kokonaan vuoden vaihteessa.

– Silloin iski vähän hätäkin, että mitä tilalle, kertoo Mari Nissinen Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry:stä.

Yhdistyksen aloitteesta käynnistettiin loppuvuodesta neuvottelut Liperin kunnan, SPR:n, Kunto-Taipaleen, Liperin Apteekin sekä muiden paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa. Yhteistyö tuotti tulosta ja ikäihmisille suunnattu kerhotoiminta saatiin käyntiin kaikissa taajamissa.

Kerho kokoontuu keskiviikkoisin Liperissä Ystävänkammarilla, torstaisin Viinijärvellä Neliapilan palvelutalossa ja perjantaisin Ylämyllyllä Kunto-Taipaleella, ruokailu on SPR:n tiloissa.

– Eihän tämä korvaa päivätoimintaa. Tämä ei ole palvelu vaan kerhotoimintaa, Nissinen totesi.

– Tavoitteena on tarjota kohtaamispaikka, jonne tullaan virkistymään, nauttimaan ohjelmasta ja vähän suupalaa.

Ylämyllyllä ja Viinijärvellä kerhon yhteydessä on ruokailu, Liperissä kahvitellaan. Ohjelmapuolesta vastaavat vuoroin eri toimijatahot SPR:n ohella. Omaishoitajat ja Läheiset ry on vetovastuussa joka kuun kolmas viikko. Lisäksi muunmuassa apteekista on luvattu tulla tiedottamaan ajankohtaisista asioista ja Liperin Eläkeliitto järjestää ohjelmaa ystävänpäivän aikoihin.

Kulkeminen ongelma

Ensimmäinen kokoontuminen Liperin Ystävänkammarilla kokosi tuvan täydeltä väkeä. Kaikki jo ennestään kammarin kävijöitä.

– Kyllähän se murheelliselta tuntui kun päivätoiminta loppui. Se oli aina niin mukava odottaa sitä päivää, Sirkka Ilvonen pahoitteli.

Ilvonen ja pöydän toisella puolella kahvitellut Sirkka Aho osallistuivat molemmat aktiivisesti Konttilanhovin päivätoimintaan. Molemmat Sirkat toivoivat uudelta kerholta jumppa- ja voimistelutuokioita, mukavaa yhdessäoloa ja juttuseuraa.

– Tärkeintähän se on sieltä omista ympyröistä pois pääseminen, Aho mietti.

Ilvosta huoletti jatkossa kerhoon kulkeminen.

– Se on monelle mahdoton tulla, tämmösellä pakkasellakin.

Konttilanhoviin vanhukset saivat halutessaan kyydityksen.

– Kuljetusten puuttuminen on suurin ongelma, Saimi Varis Liperin SPR: stä myönsi. Moni vanhus kokee lyhyemmänkin matkan turvattomaksi.

– Kuulostellaan minkä verran tarvitsijoita on ja pyritään järjestämään kimppakyytejä.

Vertaistukea yhdistyksestä

Joensuunseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry tarjoaa vertaistukea ja virkistysmahdollisuuksia omaishoitajille. Retkille, kursseille ja kerhoihin voi osallistua hoidettavan kanssa mutta tarvittaessa hoitajakin järjestyy.

– Omien tapahtumiemme ajaksi välitämme jäsenille heidän niin halutessaan hoitajan maksutta kotiin, yhteyssihteeri Mari Nissinen kertoo.

Yhdistys on toiminut vuodesta 1998. Jäseniä on nykyisellään kolmesataa, Liperissä viitisentoista.
– Omaishoitajiahan on täälläkin varmasti monin verroin enemmän, Nissinen arvioi.

Kaikenkaikkiaan omaishoitajia on koko Pohjois-Karjalan alueella viitisentuhatta.

Sitovaa ja vaativa hoitotyötä kotona tekevällä henkilöllä on mahdollisuus hakea omaishoidon tukea kunnan sosiaalitoimistosta. Niitäkin on paljon, jotka eivät tukien piiriin ole osanneet hakeutua.

– Moni hoitaa läheistään kotona tunnistamatta itseään omaishoitajaksi.

Vastaa