Palveleva ja kehittyvä Ylämylly

Tiesitkö kuinka monta yritystä löytyy Ylämyllyn alueelta. Tai minkälaisia palveluita alueelta on saatavissa. Niitä yrityksiä on kolmisen sataa kappaletta. Löytyy suuria teollisia yrityksiä ja pieniä yhden kahden työntekijän palveluyrityksiä. Ja tietysti kaikkea siltä väliltä.

Jotkut mieltävät edelleen Ylämyllyn, yhden Liperin kolmesta taajamasta, nukkumalähiöksi. Sanalla on negatiivinen kaiku. Sillä viitataan alueen palveluiden kehittämättömyyteen ja asukkaiden passiivisuuteen oman kunnan sekä asuinalueen suhteen.

Tällainen käsitys on vanhanaikainen, eikä se pidä millään tavalla paikkaansa. Ylämylly on asuinpaikkana jo vanha alue, joka sai elinvoimaa kaupungin läheisyydestä ja sijainnista Kuopiontien tuntumassa.

Muistan itse nuoruudestani kuinka Kuopioon menevä valtatie kiemurteli Noljakan ja Ylämyllyn kautta eteenpäin. Ylämyllyn keskustaa värittivät huoltoasemat ja asutus, joka oli pääosin peräisin 1950- ja 1960-luvuilta.

Kunnan määrätietoinen kehitystyö on vienyt Ylämyllyä voimakkaasti uusille poluille. Honkalammesta ja varuskunnan lakkauttamisen jälkeen Jyristä on luotu vetovoimaisia asuinalueita. Uusien asukkaiden myötä myös alueen palvelut ovat kohentuneet merkittävästi.

Palvelut eivät löydy yhdestä isosta kauppakeskusta, vaan ne ovat laajemmalla alueella Välikankaalta vanhan Kuopiontien varteen. Ylämyllyltä löytyy lähes kaikkea elintarvikekaupoista kauneudenhoitoalaan ja rengasliikkeistä sähköliikkeisiin.

Palveluiden lisäksi alue on merkittävä työllistäjä. Liperin teollisista työpaikoista merkittävä osa löytyy Ylämyllyltä. Myös kunnan palvelut ovat täysimittaisesti saatavissa.

Kotiseutu-uutiset on tehnyt tässä lehdessä yhteistyötä Ylämyllyn Yllätyksen kanssa, joka on yksi monista arkipäivän työtä ja viihtyvyyttä lisäävistä seuroista ja järjestöistä alueella. Ylämyllyläisiä ei voi millään muotoa kuvailla passiiviseksi nukkumalähiöläisiksi, vaan virkeiksi osallistujiksi ja oman alueen kehittäjiksi.

Samassa yhteydessä kannattaa muistaa paikallislehden rooli ja osuus. Kotiseutu-uutiset on ainoa tiedotusväline, joka kertoo säännöllisesti Ylämyllyn asioista ja kuulumisista, epäkohdista ja onnistumisista sekä iloista ja suruista. Kotsari on kaikkien ylämyllyläisten ja liperiläisten oma lehti.

Vastaa