Terveyttä rakentamassa

Liperiin on valmistunut uusi terveyskeskus, johon ensikosketuksen perusteella sekä käyttäjät että asiakkaat ovat tyytyväisiä. Terveyskeskus saatiin odotettua edullisemmin, ja rakentaminen sujui aikataulussaan. Alan valtakunnallisessa myllerryksessä olisi voinut käydä helposti niin, että palvelut olisi jouduttu hakemaan kauempaa ja pitempään jonottamalla.

Uusi terveyskeskus ja sitä ympäröivät muut palvelulaitokset on suunniteltu ja hitsattu kokonaisuudeksi, jossa pääsee monessa tapauksessa siirtymään paikasta ja palvelusta toiseen tukkaansa kastelematta. Toki näin suuri laitos vaatii käyttäjiltään sisäänajon ja opettelun, mutta kaikki hioutuu kuitenkin kohdalleen. Toimivuutta ja viihtyisyyttä on saatu aikaan uhraamatta siihen ylimääräistä rahaa. Röntgeniä vielä odotellaan ja sitä jää ihmettelemään, miksi työterveyspalvelut eivät sijoitu saman katon alle. Siihenkin lienee oma perustelunsa.

Ne kiistat, joita rakentamisesta valtuustossa käytiin, lienevät jo vaihtuneet tyytyväisyydeksi. Seuraavana vaiheena on terveysaseman suunnittelu Ylämyllyllä. Siellä palveluilla on suurin kysyntä, mutta ei ole syytä unohtaa Viinijärven suuntaa, jossa ikääntyvä väestö kaipaa perustellusti palveluja lähelleen.

Jos ilo uudesta terveyskeskuksesta lienee lähes jakamaton, riittää päättäjillä uusia päänsäryn kohteita. Ison kunnanviraston väki on viimeistä sielua myöten evakossa siellä sun täällä. Ensin ovat palveluista vastaavat joutuneet etsimään paikkansa, seuraavaksi heitä etsivät asiakkaat. Syy on sama kuin vanhassa terveyskeskuksessa: kelvoton sisäilma.

Liperissä olisi keskeinen paikka uudelle virastolle. Tyhjänä taajaman keskeisimmällä paikalla oleva torialue suorastaan huutaa näyttävää rakennusta keskiöönsä. Ei vaan taida poliittinen yksimielisyys toisen ison kohteen sijoittamiseen kuntakeskukseen riittää. Useissa evakkopisteissä tarjottavat palvelut eivät saa kuitenkaan olla pysyvä vaihtoehto.

Kaksi isoa asukkaansa evakkoon ajanutta rakennusta eivät ole kuin osa Liperin ongelmaa. Myös lapset ovat joutuneet hengittämään päiväkotien ongelmia aiheuttavaa sisäilmaa. Altistumista jopa vakaville sairauksille ei voi sallia enempää työntekijöille kuin pienille lapsillekaan.

Homehtuvat kodit ja laitokset ovat uhkaava valtakunnallinen ongelma. Onko meillä vieläkään riittävää selvyyttä syistä, jotka näihin taloudellisesti pohjattomiin seuraamuksiin syöksevät. Pieniä asioita vahditaan, mutta isojen ongelmien edessä nostetaan liian helposti kädet ylös.
Tarmo Nenonen

P.S.
Vanhalle kunnantalolle – kunnostettuna – olisi ollut nyt käyttöä väistötilana. Yli satavuotiaan rakennuksen palauttaminen uudeksi kunnantaloksi olisi varmasti ylittänyt muunkin kuin paikallisen uutiskynnyksen.

Vastaa