Aamuliikuntaa heittolaatikolle

Ensi viikon varhaisjakelulehdet eivät välttämättä kolahda kaikkiin postiluukkuihin totutulla tavalla. Osassa taajamia sekä Karjalaisen että paikallislehtien jako siirtyy omasta postilaatikosta niin sanottuihin heittolaatikoihin. Uutisten ja paikallisten tapahtumien saaminen aamukahvipöytään edellyttää pientä liikuntaa – ja mahdollisesti lähinaapurien tapaamista yhteisellä postilaatikolla.

Aloite heittolaatikkojakelusta ei ole paikallislehdistä lähtöisin. Postikaan ei ota siitä vastuuta, vaikka välillisesti muutoksen liikkeelle sysääjänä onkin. Jakelujen hintapaineet ovat vain aiheuttaneet tarpeen kustannussäästöihin, tarkemmin suurten korotuspaineiden purkamiseen.

Vielä kymmenkunta vuotta sitten lehden painaminen maksoi enemmän kuin jakelu. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen. Samalla kun painatuksen hinnat ovat muun muassa paperihintojen laskun vuoksi pysyneet maltillisella tasolla, jopa laskeneet, ovat lehtien jakelukustannukset nousseet vuosi vuodelta selvästi yli keskimääräisen hintakehityksen.

Positiivista muutoksessa on se, ettei se koske kuin osaa lehtien varhaisjakeluista. Rääkkylän taajama on ainoa, jossa siirrytään kokonaisuudessaan heittolaatikkojakoon. Liperin kirkonkylällä, Ylämyllyllä ja Viinijärvellä muutos koskee enemmänkin taajamien laita-alueita, esimerkiksi Viinijärvellä Kuopiontien puoleista kylän osaa.

Muutos harmittaa erityisesti sellaisten tilaajien postinsaantia, joiden liikkuminen on syystä tai toisesta hankalaa. Heille on kuitenkin olemassa maksuton vaihtoehto: lehti voidaan muuttaa päiväkantoon, jolloin se tulee perille saakka kirjepostin mukana. Erityisesti paikallislehden osalta vaihtoehto on hyvinkin kilpailukykyinen, kun kerran viikossa ilmestyvä lehti ei elä uutisilla.

Posti on lähestynyt niitä talouksia, joita muutos koskee. Olettaa kuitenkin sopii, että muutos aiheuttaa alkuun pieniä hankaluuksia, ja joku saattaa kokea jäävänsä ilman lehteä. Pieni vaara siitä, että naapuri poimisi yhteislaatikosta ”väärän” lehden, on tietysti olemassa. Käytäntö kuitenkin loksauttaa jakelut kohdalleen.

Paikallislehdet pääsivät taajamissa varhaisjakeluun sanomalehtiä myöhemmin. Mahdollisuuteen tartuttiin ja lukijat ovat siihen oppineet. Laajempi siirtyminen heittolaatikkojakeluun voisi olla lehdille kuitenkin todella turmiollista.

Saattaapi olla, että isommissakin asioissa joudutaan tässä valtakunnassa tinkimään saavutetuista eduista.

On hämmästyttävää, ettei koko maassa päästä yhteen jakelukertaan vuorokaudessa. Kahta päivittäistä jakoa perustellaan lain vaatimuksella.

Siinä on uudelle hallitukselle yhden säästön ja lainmuutoksen paikka. Sillä vapautettaisiin oma valtionyhtiö loputtoman tuntuisesta muutoskierteestä ja varmistettaisiin koko maan kattava postin- ja lehtien jakelu. Ihan helppo juttu, eikä maa siitä järky.

Vastaa