Käytä oikeuttasi

Tämänkertaisista eduskuntavaaleista näyttää tulevan mielenkiintoisempi näytelmä kuin odotettiin. Merkit kun viittasivat enemmänkin vaalimasennukseen. Kuuden puolueen (lopussa neljän) hallitus ei onnistunut tekemään kansalaisten odottamia rakennemuutoksia.

Tiistaina päättynyt ennakkoäänestys kuitenkin veti uurnille väkeä enemmän kuin neljä vuotta sitten, ja Rääkkylä kunnostautui Pohjois-Karjalan aktiivisimpana kuntana yli 45 prosentin aktiivisuudella. Pieni kunta tekee sen, mihin muut eivät pysty.

Ehkäpä suurin aktivoija näissä vaaleissa on poikkeuksellisen tasainen kilpailu toisesta sijasta ja sitä kautta mitä ilmeisimmin hallitukseen pääsystä. Keskustan pitkään ennustettua selvää voittoa tuskin mikään estää, mutta muiden puolueiden poikkeava aktiivisuus saattaa sitä loppumetreillä kaventaa.

Maakunnassa ollaan vähän äpsingillään, kun on jouduttu samaan sarjaan savolaisten kanssa. Ja onhan se nähty, että savolaiset osaavat kyllä puolensa pitää: Joensuu on jäänyt monessa ratkaisussa Kuopion jalkoihin. Niinpä pohjoiskarjalaisilla äänestäjiltä on hyvät perustelut kotikutoisiin valintoihin.

Näissä vaaleissa mitataan alueen laajennuksen vaikutus ja onnistuminen. Se ei suinkaan ole itsestäänselvyys. Jo nyt on esiin noussut käytännön esimerkkinä Heinävesi. Siellä ei monikaan tunnu tietävän, mihin vaalialueeseen oikein kuuluu ja ketä voi äänestää. Mainonta ja markkinointikin ovat menneet naapuripitäjässä autuaasti pieleen. Ratkaisuja on tehty taas karttaharjoituksena, ilman käytännön näkemyksiä.

Liperillä ja Rääkkylällä on yhteensä viisi omaa ehdokasta, joille kaikille voi toivoa vilpittömästi menestystä. Pitäjän omalla kansanedustajalla on ilman muuta tärkeä merkityksensä. Ihmetystä herättää se, että kahdesta isosta puolueesta puuttuu kokonaan paikallinen ehdokas. Vielä neljä vuotta sitten demareilla ja kokoomuksella oli molemmilla paikallinen ehdokas.

Nyt, jos koskaan on syytä valita parhaat mahdolliset edustajat ratkomaan koko maata raastavia ongelmia. Kaikki ehdokkaat kyllä osaavat luetella remonttikohteet, mutta kuka tietää, miten ne maan tulevaisuuden kannalta oikeasti ratkaistaan.

Äänestämällä ilmaiset oman huolesi – äänestämättä hyväksyt nykytilanteen.

Vastaa