Ystävyyttä 20 vuotta

Minun ystäväni on kuin villasukka,

joka talvella lämmittää.

Minun ystäväni on kuin niitynkukka,

joka saa minut hymyilemään…

Näillä lastenlaulun sanoilla tervehdimme liperiläisiä kuukausi sitten Viinijärvellä ja kirkonkylällä, osallistuen ystävyyskuntien tapahtumaan Suomi100-vuonna. Henkilökohtaisesti juhlin tänä kesänä 20 vuoden ystävyyttä liperiläisten kanssa. Heinäkuussa 1997 oli ensimmäinen reissu Pohjois-Karjalaan, kun tulimme kansainvälisille leipämessuille Sakun kunnan virkamiehinä. Sen jälkeen ei ole mennyt vuottakaan ilman Liperi-matkaa ja ilmeisesti joka vuosi on joku teiltä päin vieraillut meidän seuduilla.

Voi miten mukavia hetkiä, tapahtumia ja ihmisiä on ollut tuona aikana! Itse olen ylpeä ensi vierailulla syntyneestä päätöksestä, että ystävyyskuntien tapaamiset eivät saa olla pelkkiä virkamiesten virallisia kohtaamisia. Jo vuosi myöhemmin oli leipämessuilla mukana Metsänurmen kyläseuran edustajat ja sieltä lähtien olemme Liperi-Seuran ihmisten kanssa olleet tekemisissä. Osaltani virkamiesura loppui neljän vuoden jälkeen, mutta vierailujen järjestely jatkui. ”Eihän me sinua sivistysjohtajana tarvita – voithan järjestää sen reissun myös itsenäsi”– näin ovat sanoneet yrittäjät, kouluopettajat ja kulttuuri-ihmiset. On ollut ilo ja kunnia järjestää tapaamisia siellä ja täällä puolella Suomenlahtea. Vieraanvaraisuus, sehän kuuluu ystävyyteen!

Ystävien kanssa tulee niukkuuden jakaamisestakin juhlaa. Tämä vuosi on tärkeä myös virolaisille. 100-vuotias Suomi on antanut mahdollisuuden juhlia monesti Virossakin: kesäkuussa Vapauden aukiolla oli mukana molempien maiden pääministerit ja presidentit, elokuussa Suomen suurlähetystön pihalla juhlimme piknikpöydässä ja laulaen. Sakun seudulla jatkuu projekti Suomi100 Sakussa. Alkuvuodesta piirsivät ala-asteikäiset kuvia Suomi-Viro-ystävyydestä, niitä on viety lahjaksi molempiin Suomen ystävyyskuntiimme. Liperissä kuvat ovat katsottavana kirjastossa.

Projektia vetävät RY Metsänurmi ja Sakun Nuorisokeskus ja se kestää Viron itsenäisyyspäivästä Suomen itsenäisyyspäivään. Ala-asteikäiset piirsivät, peruskoululaiset valmistavat sähköiset julisteet Suomen historiasta ja lukiolaiset kirjoittavat tiivistelmiä ”Saku–Liperi-ystävyys 25v” tai esseen ”Suomi ja Viro 25 vuoden päästä”. Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestetään 8. joulukuuta Kurtnan koulussa juhlatilaisuus ja seuraavana iltana Metsänurmen kylätalolla Sinivalkoinen juhla. Suomalaiset ystävämme ovat tervetulleita! Projektia tukee Suomen Tallinnan suurlähetystö. Siten lähestymme Viro100-juhlavuotta vuonna 2018. Se antaa taas syytä yhteisiin tapahtumiin, tekemisiin ja tapaamisiin.

Tuttavat tulevat ja menevät, ystävät ovat ja pysyvät. Kaiken sen ohella mitä kuuluu niin sanottuihin virallisiin hommiin, olen onnellinen, että näiden vuosien aikana olen tavannut ihmisiä, keistä on tullut hyviä ystäviä. On ollut monta majapaikkaa, joita olen vitsaillen kutsunut ”Liperi-kotiksi”. Yhteisistä juhlista, tilaisuuksista, tapaamisista, saunailloista (niistä erittäin!) on syntynyt hienoja ideoita, uusia suunnitelmia, jopa haaveitakin. Ja teidän kanssa ne kaikki toteutuu!

Joskus virolaiset ystäväni ihmettelevät, että miten minä jaksan ajaa autolla näin pitkiä matkoja Karjalaan päin. Etäisyys ei ole mikään este. Olen tottunut sanomaan, että se on vain yhden kahvitauon ajomatka. Ymmärrän, että en voi piipahtaa Liperissä ystävän luona kahvilla, kun saan sellaisen ajatuksen päähäni. Mutta onhan vierailu arvoisempi, kun sitä on suunniteltu ja sovittu.

En ole halunnut pitää teitä ”piilossa” vaan monesti mainostanut seutuanne kuin mukavaa matkakohdetta. Karjalaista ja liperiläistä vieraanvaraisuutta ovat kokeneet monet pienemmät ryhmät sekä bussilliset Sakun kunnan kyliltä ja ihmiset neljän kunnan Leader-alueelta. Syyskuun lopussa on teille päin taas tulossa ryhmä ympäri Harjun maakuntaa – maatilamatkailun ja kotiseutumuseoiden ihmisiä, yrittäjiä, maanviljelijöitä, kylien ja maakunnan kehityskeskuksen edustajia. Leipäpäivä ja traktorikynnön SM-kisat houkuttelevat ja roolini matkanjärjestäjänä on helppo – liperiläiset ystäväni ovat sellaiseen järjestelyyn laatumerkki ja toimivuustakuu.

Suomen runoilijan Veikko Antero Koskenniemen sanoilla on hyvä lopettaa: ”Ystävän lämmin ajatus ja rohkaiseva hymy ovat lämpö ja valo, joita me tarvitsemme elämämme matkalla.”

 

Anneli Kana, Saku, Metsänurmi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *