Mitä meinaa yrittäjähenkisyys?

Yrittäjähenkiseksi voi itseään kuvailla, vaikkei omaisikaan suloista sisustuspuotia tai mittavaa maatilaa. Luonnehdintaa on lupa käyttää, olipa sitten opintojen parissa pakertava tulevaisuuden työllistäjä tai tuiki tavallinen työntekijä. Kysymyshän on asenteesta, eikö?!

Googlea konsultoimalla saa nopeasti tietää, että yrittäjähenkisyydellä viitataan vastuunkantoon, tavoitteellisuuteen ja mittavaan motivaatioon – olipa kyse sitten itsen tai muiden ihmisten motivoinnista. Puhutaan myös kyvystä hallita isoja kokonaisuuksia ja halusta kehittää itseään.

Minna Lähteenmäkeä ja Anne Rönkköä haastatellessani kirjasin muistiinpanoihini sanan salapoliisityö. Yrittäjältä kun vaaditaan halua ja tahtoa ottaa asioista selvää. Tuosta piirteestä on toki iloa arkielämässäkin: siinä missä yksi selvittelee mieluusti neulontaohjeiden kiemuroita, tykkää toinen tutkiskella suksien voitelun saloja.

Yrittäjähenkisyys astuu kuvaan siinä kohtaa, kun täytyy pureutua asioihin, jotka eivät kiinnosta pätkän vertaa. Vaikka leipomoyrittäjä keskittyisi kaikkein mieluiten näyttävien leivonnaisten loihtimiseen, ei verottajan vaateille passaa viitata kintaalla. Pään työntäminen jauhopussiin ei auta, jos selvitettävänä on pari laskutussotkua ja työn alla uuden työsopimuksen laatiminen.

Näin joulun alla kuka tahansa meistä voi osoittaa yrittäjähenkisyyttä vaikkapa tehtailemalla joulukortteja ja pikku paketteja omin kätösin. Vai onko sittenkin viisaampaa käyttää askarteluaskareisiin hupeneva aika toisin ja suosia paikallisten taitajien antimia? Eihän yrittäjäkään ihan kaikkea itse tee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *