Suuntaviivoja seurakunnalle
Seurakuntavaalien varsinainen äänestyspäivä valkenee tulevana sunnuntaina. Kotiseutu-uutiset tenttasi täkäläisten ryhmien aatoksia kirkollisista kysymyksistä. Kysymykset ovat:
1. Millaiseksi ja millä keinoin ryhmänne haluaa seurakuntaa kehittää?
2. Miksi kannattaa olla seurakunnan jäsen?
3. Mikä on ja tulee olemaan kirkon merkitys yhteiskunnassa?
Tässä kyselyyn vastanneiden ryhmien vastaukset.
Liperi
Keskusta ja sitoutumattomat
- Haluamme kehittää Liperin seurakuntaa kutsuvana yhteisönä, jonka toimintaan ja tapahtumiin on matala kynnys osallistua. Seurakunnassa järjestetään jo nyt monipuolista ohjelmaa, mutta tieto siitä ei aina tahdo saavuttaa yleisöään. Seurakunnan viestinnän kehittäminen on lähivuosien tärkeimpiä tehtäviä ja keskeinen keino pysyä ajassa mukana. Samalla on myös oltava herkällä korvalla kuulemassa seurakuntalaisten toiveita toiminnasta. Muutokset yhteiskunnassa luo kehitystarpeita seurakunnalle. Esimerkiksi päivähoidon laajeneminen ja toisaalta uskontokasvatuksen periaatteiden muuttuminen kunnallisella puolella vaikuttaa suoraan seurakunnan kasvatustyöhön. Tarvetta ja kysyntää seurakunnan varhaiskasvatus- ja nuorisotyölle on, mutta lasten, nuorten ja heidän vanhempien kohtaamisen muoto ja kohta muuttuu. Vapaaehtoisuus on osallisuutta ja osallisuus lisää sitoutumista, siksi sen kehittäminen on edelleen ajankohtaista.
- Seurakunnan jäsenyys on kannattavaa monesta eri syystä. Toisille se on hengellinen koti, toisille se merkitsee apua ja tukea elämän eri tilanteissa. Se tuo sisältöä elämään osallistumisen kautta ja tarjoaa mahdollisuuksia kohdata muita samassa elämäntilanteessa olevia. Monelle seurakuntaan kuuluminen on tärkeä osa kulttuuriamme, kuten joulukirkossa käymistä ja kirkollisiin toimituksiin osallistumista. Seurakunnan jäsenyys on myös hyväntekeväisyyttä paikallisella tasolla. Verorahoin tuetaan yhteisössämme heikoimpaan asemaan joutuneita ja tuotetaan toimintaa, johon osallistuminen on mahdollista omista tuloista riippumatta. Kaikki yhtä hyviä syitä olla kirkon jäsen.
- Kirkko on kuuntelija ja keskustelija, mutta kohtaaminen on erilaista moniarvoistuvissa kasvukeskuksissa kuin harvaan asutuilla alueilla. Tällä alueella on piirteitä molemmista, siksi kirkko voi olla myös yhteisöä yhdistävä asia. Liperissä seurakunta on pidetty yhteistyökumppani kunnan ja eri järjestöjen kanssa – sellaisena haluamme sen pysyvänkin. Koko kirkossa kristillisen kasvatuksen merkitys korostuu tulevaisuudessa, kun kotien ja koulujen ote siihen muuttuu, niin myös meillä.
Kristillisten perusarvojen puolesta
- Kaikessa kirkon ja seurakunnan toiminnassa pitäisi olla ohjenuorana Pyhän Raamatun kirjoitukset. Haluamme olla tukemassa tällaisella kestävällä perustuksella olevan kirkon toimintaa.
- Ihminen tarvitsee muutakin kuin ”leipää ja sirkushuveja”, siis hengellistä ravintoa. Lisäksi seurakunnan jäsenet saavat kirkollisia toimituksia elämänsä juhlahetkiin, joita ovat muun muassa kaste, häät ja hautajaiset.
- Kirkko on tärkeä tukija erilaisten kriisien keskellä oleville ihmisille täällä kotimaassa ja myös ulkomailla. Kirkon olisi hyvä pitää esillä nykyistä enemmän kristillistä elämäntapaa tässä maallistuvassa yhteiskunnassamme.
Yhdenvertaisuuden puolesta
- Pyrimme lisäämään seurakunnan toimintojen tavoitettavuutta heille, jotka eivät niitä tällä hetkellä koe omikseen. Tavoitteemme on kohdistaa lisäresursseja diakoniatyöhön sekä lapsi- ja nuorisotyöhön. Pyrimme myös tukemaan sellaisten arjen matalan kynnyksen tapahtumien löytämistä, joihin voi tulla suoraan ”kadulta”. Lisäksi meille on tärkeää, että saamme seurakuntaamme lisää hengellistä kulttuuria, eli käytännössä erilaisia, monipuolisia ja tasokkaita musiikkitapahtumia. Tämä tekee seurakuntaamme jäsenistöllemme tutummaksi, ja samalla lisää painottamaamme kynnysten madaltamista.
- Seurakunnassa voi löytää ystäviä, joiden kanssa jakaa iloja ja saada voimaa jaksaa vastoinkäymisissä. Seurakunnassa voi vapaammin tai ammattilaisten avulla reilusti keskustella elämän perusasioista myös eri mieltä olevien kanssa ja olla oma itsensä. Näin torjumme syrjäytymisen kasvavaa painetta! Luonnollisesti myös elämän tärkeissä asioissa voi kokea saavansa yhden turvaverkon, joka kannattelee vaikeina aikoina.
- Kirkon tulee tarjota turvallinen paikka, jonka tilaisuuksiin on helppo tulla. Kirkon tulee mieluusti olla aina hiukan reformistinen (uudistusmielinen) ja pyrkiä elämään ajassa läsnä olevien ilmiöiden kanssa. Kirkon tulee myös pyrkiä toimimaan niin, että sen koetaan hyväksyvän ihmiset sellaisina kuin he ovat, eikä heitä syrjitä erilaisten henkilöön perustuvien syiden vuoksi. Tällä tiellä on toki paljon tehtävää, mutta se on arvokas tavoite, jota kohden kulkea ja pyrkiä. Näin kirkko voi toimia yhteiskunnan peruspilarina ja osaltaan olla rakentamassa parempaa huomista. Vaikka kirkon tuleekin uudistua, ja olla mukana nykyajassa, on sillä myöskin varsin olennainen osa siinä, että se on myöskin vahva peruspilari perinteisten suomalaisten arvojen säilyttäjänä.
Sitoutumattomat
- Seurakunnan toiminnan pitää olla helposti kaikkien saavutettavissa. Liperin seurakunnassa kehittämistä on edelleen siinä, että toiminta tulee vielä enemmän ihmisten lähelle ja keskelle. Pitää olla aidosti huolissaan siitä, että Jumalan sana todella tulee eläväksi sekä sanoin että teoin. Avoin ja lähellä oleva seurakunta edellyttää esimerkiksi tehokasta tiedottamista seurakunnan toiminnasta. Myös vapaaehtoisuutta ja siihen mukaan pääsemistä pitää vahvistaa.
- Seurakuntien tilaisuuksiin ja toimintaan pääsee toki ilman jäsenyyttäkin, mutta monet henkilökohtaiset kirkolliset toimitukset ovat mahdollisia vain seurakunnan jäsenille. Kirkon jäsenenä voi vaikuttaa seurakunnan toimintaan äänestämällä vaaleissa sekä toimimalla luottamushenkilönä. Verotuloilla mahdollistetaan seurakuntien toimintaa, joka on ihmisiä auttavaa ja heidän elämäänsä monin tavoin helpottavaa.
- Kirkko on osa yhteiskuntia kaikkialla maailmassa. Kirkko on arvokulttuuria, joka antaa omalta osaltaan perustan yhteiskunnan toiminnalle. Kirkko myös toteuttaa ja mahdollistaa ihmisten hengellisen elämän erilaisia tarpeita. Kirkon merkitys todennäköisesti jopa kasvaa maailman muuttuessa koko ajan entistä nopeammin: tarvitaan turvaa, jota kirkko toteuttaa sekä ihmisten arjessa että juhlassa.
Rääkkylä
Kiteen keskusta
- Seurakunta kuuluu kaikille ja kaikki ovat tervetulleita seurakunnan toimintaan. Seurakunnan on jatkossa markkinoitava itseään eikä pidettävä itseään itsestään selvänä instituutiona.
- Seurakunta on yhteisö, johon on ilo kuulua ja joka antaa voimaa arkeen ja elämään. Jokainen seurakuntalainen voi vaikuttaa 16 vuotta täytettyään, silloin saa äänestää ja 18-vuotiaana voi asettua vaaleissa ehdokkaaksi. Vaikuttamisesta puhutaan liian vähän. Seurakunnassa on paljon harrastusmahdollisuuksia, joista saa elinikäisiä ystäviä ja harrastustoiminta rikastuttaa omaa elämää eikä jää yksin.
- Mikäli seurakuntalaiset oivaltavat, millainen merkitys kirkolla on, kirkon arvoja noudattamalla kaikilla olisi hyvä asua ja elää Suomessa ja voisi rakastaa lähimmäistään ilman pelkoa. Mutta toisaalta, ellei kirkko muuta suuntaansa nykyaikaan, markkinoivampaan ja avoimempaan suuntaan, tulee tyhjiö, kun väestö karkaa kirkon piiristä. Tulevaisuudessa markkinavoimat vaikuttavat ja kilpailevat ihmisten arjen ajasta eikä kirkko ole enää automaattisesti nykyinen instituutio.
Kiteen sosialidemokraatit
- Luottamustoimissa tehdään vastuullisia päätöksiä taloudessa ja toiminnassa. Oppisimme palvelemaan toinen toisiamme ja auttaisimme hätään joutuneita. Seurakunnan toiminnoissa mukana olevia vapaaehtoisia on tuettava ja valmennettava. Kaikkien ihmisryhmien huomioiminen eri toiminnoissa on tärkeää jatkuvuuden takaamiseksi seurakuntatyössä. Turvattava että lähetystyö toteutuisi, eikä kukaan jäisi osattomaksi pelastavasta Jumalan sanasta.
- Seurakunnasta löytyy jokaiselle jotakin kaikkiin eri elämäntilanteisiin.
- Kirkkoa tarvitaan osana yhteiskuntaa nyt ja tulevaisuudessa. Ne ihmiset jotka eivät ole tutustuneet kirkon toimintakenttään eivät edes tiedä sen monipuolista kirjoa.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.