Hapatetut tuotteet edistävät terveyttä
Hapanjuuresta leivottu leipä antaa hyvinvointia suolistolle muiden hapatettujen eli fermentoitujen tuotteiden tavoin. EloKinker Oy:n liperiläisten yrittäjien Kirsi Variksen ja Sari Vepsäläisen järjestämällä hapanjuurileipäkurssilla pyöräyteltiin Liperin Yhteisötalon uuneihin paistumaan taidokkaita leipäsiä.
Hapanjuurileivän leipominen on helppoa ja joustavaa arjessa. Sen oppii jokainen, ja maukasta leipää pääsee nauttimaan päivittäin. Terveellisyyden lisäksi sen hyöty on hyvä säilyvyys.
Parikin lepotaukoa kuuluu taikinan valmistumiseen ennen sen päätymistä leivinpöydälle. Muoto saadaan sormikäsittelyn ja liinalla vuoratussa astiassa kohoamisen jälkeen. Leivinpöydällä pullea leipä saa pintaansa kunkin tekijän viiltämän mieleisen kuvion.
– Partaterä on hyvä tässä. Ja viilto 45 asteen kulmassa, jotta se uppoaa taikinaan ja auttaa kohoamista uunissa, Kirsi Varis havainnollisti.
Juuri mukana matkoilla
Lapsesta lähtien paljon leiponut Kirsi Varis pakkaa matkoillekin mukaan hapanjuuren, jos vain reissukohteessa on leipomismahdollisuus. Hapanjuuresta tulee leivän lisäksi myös vaikkapa herkullista omenapiirakkaa tai pullaa.
Vajaan vuoden ajan toiminut EloKinker Oy syntyi opettajina ammatillisissa oppilaitoksissa toimivien Kirsi Variksen ja Sari Vepsäläisen oivalluksesta tuottaa fermentoituja tuotteita, leivonnaisten lisäksi muun muassa hapankaalia ja kombuchaa.
Saara Reijonen Liperin kirkonkylältä on ahkera leipoja, mutta hapanjuurella valmistaminen oli hänelle ennen kurssia uutta. Opeista innostuneena hän aikoo siirtää tietoa myös ruoanlaitosta kiinnostuneille lapsilleen.
Liperin Leipäpäivä ry:n kanssa yhteistyössä toteutettu kurssi sai kiitosta myös yhdistyksen puheenjohtajalta Johanna Rinnekarilta, joka toi leipojille tiedoksi ilouutisen lähiseudun tuotteista.
– Loppuvuoden aikana on tulossa markkinoille pohjoiskarjalainen viljatuoteperhe, Rinnekari kertoi.