Diabetesluento keräsi kiinnostuneita Myllypuodille
Joensuun seudun diabetesyhdistys järjesti elokuun lopulla Liperin Myllypuodilla diabetes-luennon, jossa kuultiin ajankohtaista tietoa sairaudesta ja hoidosta. Luennon ja keskustelutilaisuuden alustajana toimi Liperin alueen diabeteshoitaja Lasse Ikonen.
Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Hillevi Invenius oli ilahtunut runsaasti osanotosta. Joensuun, Liperin ja Kontiolahden alueilla toimivan yhdistyksen tapahtumaan osallistui vajaat kolmekymmentä henkilöä. Yhdistys on järjestänyt luentoja yhteistyössä Siun soten kanssa.
Lasse Ikonen kertoi, että hän on ollut maakunnan terveysasemilla diabeteshoitajan töissä kolmisen vuotta diabeteksen osaamiskeskuksen työntekijänä. Liperissä on hän tehnyt niin sanottua puolikasta viikkoa vuoden verran. Toinen puolikas kuuluu Enon alueelle. Rääkkylässä diabeteshoitajana toimii Katja Kankkunen.
– Osaamiskeskuksen ideana on saada ihmiset vastaanotolle, jotta diabetesta ei hoidattaisi terveysasemilla vain puhelinkontaktin kautta, Ikonen painotti.
Ikosen mukaan jokaisen diabetesta potevan pitäisi päästä määräajoin hoitajan tai lääkärin juttusille. Osaamiskeskuksen hoidettavaksi päästään sairauden hoitotarpeen perusteella.
Muutos Liperissä
– Meillä on juuri tulossa Liperissä muutos henkilökunnan virkavapaan takia. Minä hoidan tässä muutoksessa Kontiolahtea ja Liperiin tulee tilalleni Tuula Jetsonen syyskuun alussa.
Lasse Ikonen kyseli osallistujilta, josko heillä olisi ollut hoitotarviketilausten kanssa ongelmia. Ikoselta kysyttiin, että voisiko niitä toimittaa kotiin asti. Vastaus oli, että ne toimitetaan lähimpään postipisteeseen.
Kaikki olivat saaneet hoitotarvikkeet maksutta, kuten pitääkin.
Diabeteshoitaja Ikonen muistutti myös, että diabeteshoidossa tärkeitä arvoja seurataan tarkasti ja muutoksiin reagoidaan. Näitä arvoja ovat muun muassa ldl-kolesteroli, verenpaine, verensokeri.
Diabeteksen lisäsairauksia ovat muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, haavat, tulehdukset, neuropatia ja retinapatia. Lasse Ikonen patistelikin käymään silmänpohjakuvauksissa, jotka järjestetään Liperissä elo-syyskuussa ja helmikuussa.
– Pitäkää huolta myös jalkojen ja ihon kunnosta. Diabeettinen jalka voi johtaa pahimmillaan amputaatioon, Lasse Ikonen totesi.
Lääkehoidosta diabeteshoitaja Ikonen sanoi, että lääkehoito on tarpeen monissa tapauksissa, koska elintapojen muuttamisella ei saada tarpeeksi tehokasta tulosta.