Vaalikuningattaret tulevat Kiteeltä ja Heinävedeltä – Naisille valta Liperin ja Kiteen seurakuntavaltuustoissa
Seurakuntavaalien paikalliset äänikuningattaret löytyvät Heinävedeltä ja Kiteeltä. Vaalit olivat naisten, sillä molemmissa seurakunnissa neljä eniten ääniä saanutta oli naisia.
Molemmissa seurakunnissa valittujen valtuutettujen keski-ikä on 58 vuotta, kun valtakunnallinen luku on 57.
Liperin seurakunnassa vaalien äänikuningatar löytyy Heinävedeltä. Eläkkeellä oleva opettaja Kirsi Rissanen keräsi 69 ääntä Iloinen yhteistyö -listalle.
Toiseksi eniten ääniä, 65 kappaletta, sai kokoon samaa ryhmää edustanut ylämyllyläläinen Maija Silvennoinen. Neljä vuotta sitten, ennen Heinäveden aikaa, Silvennoinen voitti vaalit 69 äänellä.
Heinävedellä asuvista yhdeksästä ehdokkaasta vain yksi tippui niukasti varasijalle. Yhden lisävaltuutetun eli kahdeksan päättäjän myötä Heinävedellä on vajaa kolmannes Liperin seurakunnan 27 valtuustopaikasta. Se on suhteessa enemmän kuin seurakuntalaisten osuus on.
Ryhmistä suurimman äänivyöryn sai perinteisesti Keskusta ja sitoutumattomat, joka vei valtuustoon 12 ehdokastaan. Iloinen yhteistyö sai seitsemän paikkaa ja muut kolme ryhmää 2-3 paikkaa.
Valituista 11 on uusia ja 16 entisiä, jos verrataan istuvaan valtuustoon. Heinäveden ja Liperin seurakuntien yhdistyttyä vuoden 2022 alussa Liperin kirkkovaltuustosta putosivat Mauri Tolvanen, Pirkko Hyvärinen ja Anna-Marja Jokiniemi. Heistä Hyvärinen ja Jokiniemi palasivat valtuustoon ”uusina”, Tolvanen jäi varalle.
Naistet säilyttivät kirkkovaltuustossa yhden enemmistöllä valta-aseman.
Liperin seurakunnassa äänestettiin tällä kertaa etukäteen vilkkaasti, sillä neljä viidestä äänestäjästä kävi ennakkoon uurnilla. Kokonaisäänestysprosentti oli 9,2, kun neljä vuotta sitten oltiin 10,4 prosentissa. Valtakunnallisesti äänestämässä kävi 12,7 prosenttia äänioikeutetuista.
Alaikäiset eli 16–17-vuotiaat eivät löytäneet uurnille juuri lainkaan. Vain viisi kaikista 284 äänioikeutetusta kävi kertomassa mielipiteensä, jolloin nuorten äänestysprosentti jäi 1,8:aan.
Liperin uuden kirkkovaltuuston keski-ikä on 58 vuotta. Nuorin valittu on 37 vuotta ja vanhin 83.
27 kirkkovaltuutetusta 11 on eläkeläisiä. Ammattiryhmistä opettajat korostuvat, sillä nykyisiä tai eläkkeellä olevia opetusalan henkilöistä on kahdeksan.
Nuoret peittosivat aikuiset Kiteen seurakunnassa
Kiteen seurakunnassa, johon Rääkkylän aluekin kuuluu, äänestysprosentti oli näissä vaaleissa 12,7. Edellisvaaleissa neljä vuotta sitten luku oli 13,8.
Rääkkylästä ehdolla oli viisi henkilöä, joista korkeimpaan äänimäärään kipusi Kaisa Halonen. Diakonissa Halonen oli koko seurakunnan ääniprinsessa, sillä hän sai toiseksi eniten, 75 kappaletta, ääniä kiteeläisen Marjatta Kurjen jälkeen. Molemmat edustavat Kiteen Keskustan ehdokaslistaa ja ovat uusia.
Samaiselta listalta läpi menivät kaikki rääkkyläläisehdokkaat: Mari Lappalainen (34), Sari Vänskä (26) ja Jarmo Räty (17).
Kiteen Perussuomalaiset ry:n rääkkyläläinen Sabrina Turunen jäi varasijalle kahdeksalla äänellään.
Kiteen seurakunnassa alaikäisistä 177 äänioikeutetusta äänestämässä kävi 23 nuorta. Alaikäisten äänestysaktiivisuus olikin korkeampi kuin koko seurakunnassa yhteensä.
Kiteen Keskusta valtaa 23 valtuustopaikasta 17 eli sillä on yksinkertainen enemmistö. Sie ja mie yhdessä -ehdokaslista sai neljä paikkaa. Kiteen Perussuomalaiset saivat yhden paikan ja Demarit saivat yhden paikan.
Kiteen Keskustan saama osuus äänistä oli 67,3 prosenttia. Se sai läpi kaikki ehdokkaansa. Koska vertausluvultaan viimeiset läpipäässeet olivat juurikin Keskustalta, puolueen lisäehdokkaat eivät suoraan olisi tiputtaneet toisten puolueiden ehdokkaita valtuustosta. Koska Keskustalla ei ole ainuttakaan varajäsentä, on valtuusto aina lukumäärällisesti vajaa Keskustan yhdenkin valtuutetun poissaollessa.
Kiteen aloittavan kirkkovaltuuston keski-ikä on 58 vuotta. Nuorin valittu on 20-vuotias ja vanhin 75-vuotias.
Kirkkovaltuusto uusiutuu hurjan paljon, sillä tammikuussa aloittavassa kirkkovaltuustossa on vain 11 konkaria ja jopa 12 uutta jäsentä.
Koska kaikkien kirkkovaltuutettuja läpi menneiden ryhmien kaikki ehdokkaat pääsevät varasijalle, on molemmissa seurakunnissa yksi nolla ääntä saanut varajäsen.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.