Lapset ”Nyt on komee!”
Tulevat Ylämyllyn yläkoulun 7.-luokkalaiset pääsivät kurkistamaan uuteen jännittävään opinahjoonsa.
Kymmenet touhukkaat rakentajat hyörivät Ylämyllyn uuden yläkoulun työmaalla. Monin paikoin valmista piti jo urakoijilla olla, mutta ehtiihän noita viimeistelyjä tehdä lasten lompsiessa vasta aloittelemaan lomaa.
Ennen sitä pääsee osa tulevista seitsemänluokkalaisista tutustumaan opinahjoonsa. Vielä tämän kerran käy kulkijan tie sisälle lenkkarit jalassa – syksyn tullen laatoituksilla, vinyylikorkkilattioilla ja mattopinnoilla tallustellaan vain sukkasillaan.
– Nyt on komee, tuumaa yksi Liperin koulun 6A-luokan pojista liikuntasalin oviaukolta.
– Voidaanko mennä jo juoksemaan? kaveri tiukkaa opettaja Hanna Koikkalaiselta.
Maltti on valttia, sillä liikuntasalin lattia ei ole vielä täysin matotettu. Ylhäältä kaiteen takaa katsottuna vaalea tila näyttää tyttöjen mielestä vieläkin suuremmalta.
Isoa liikuntasalia voi ihastella ylhäältä päin.
Kaiteita koulussa piisaa useissa paikoissa.
– Onhan se kiva, kun näkee täältä ylhäältä, missä kaverit ovat, Milla Kokko tokaisee luodessaan katseen alas suuren aulan eli juhlatuvan yläkaiteelta.
Etsintää saattaa ensimmäisinä lukuvuoden päivinä riittää, kunnes sokkeloiseksi kuvaillun paikan piirteet syöpyvät mieleen.
Pääaula yläkaiteelta kuvattuna
– Koulussa on eri tieteenalojen solut. Niillä on omat aulansa sohvineen, joissa voi tehdä ryhmätöitä ja odottaa tuntien alkua, hyvinvointijohtaja Riitta Lappalainen esittelee paikkoja lapsille.
Välitunteja voi viettää myös keskellä koululla olevilla opinportailla. Niillä istuvalle avautuu näkymä toiseen aulaan ja nuorisotiloihin.
Opinportaat
Lasiseiniä ja erikoisluokkia
Siellä täällä rakennusta on pieniä ryhmätyötiloja. Niissä ja monissa luokissa on lasiseinät käytävälle. Ennakkoon on käyty keskustelua, ovatko ne ihanan valoisia vai harmillisen avoimia kaikille katseille. Lasiin viritellään teippauksia, joiden suunnitteluun oppilaatkin kenties pääsevät vaikuttamaan.
– Varmasti vaatii hieman totuttelua, opettaja Hanna Koikkalainen miettii.
Luokkatiloissa on huomioitu nykyaikaiset oppimistavat – oppilaat huomaavat tietokoneita varten viriteltyjä sähköpistokkeita olevan paljon. Kotitalousluokka saa hämmästelyä osakseen ja oma tuleva kotiluokka kiinnostaa.
Märkätyötila sijaitsee taideaineiden luokkien välissä.
– Tekstiili- ja kuvisluokkien välissä on märkätyötila, jossa voidaan vaikka tehdä kankaanpainantaa, Lappalainen kuvailee yhtä erikoishuonetta.
Tiedeluokista osa on isoja kahden ryhmän kokonaisuuksia. Keskellä voidaan vetäistä väliseinä tarpeen mukaan.
Seuraavaksi kuljetaan ohi kirjaston ja piipahdetaan opettajien ja kouluterveydenhuollon siivessä.
– Täällä me ollaan heti ekana päivänä, pojat nauravat.
Tutustumismatkan päätteeksi mieli tekisi testata uusia kiipeilyvempaimia. Se enteilee hyvää – koristeeksi ne eivät ole jäämässä.
Nikko Pennanen ja Rinaldo Tähtitaivas löysivät tulevan kotiluokkansa ja pohtivat asemoivansa pulpettinsa ikkunan ääreen.
Pihan lähiliikuntapaikka alkaa hahmottua, mutta vielä työmaalle ei pääse testaamaan telineitä.