Ikäihmiset yhteisvastuun keskiössä

Viime sunnuntainta avattu Yhteisvastuukeräys 2021 kokoaa varoja ikäihmisille. Potista 40 prosenttia jää kotimaahan ja loput suunnataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon. Keräyksessä huomioidaan erityisesti ikäihmisten hauras asema kriisialueilla.

Liperin seurakunnan diakoni Jonna Saarinen muistuttaa, että taloudellinen ahdinko saattaa eristää ikäihmisen kotiinsa ja lisätä yksinäisyyttä.

– Korona on tuonut lisähaastetta, kun esimerkiksi kerhot ovat suljettuina. Lisäksi monilla ikäihmisillä on läheiset ja tuttavat jo kuolleita.

Saarinen pohtii, tietääkö moni kotiinsa jäänyt, että diakoneille voisi soitella.

– Ulkoilemaan voisin esimerkiksi lähteä, mutta ei ole tullut pyyntöjä.

Viinijärvellä erityisesti työskentelevä diakoni tietää, että taajaman ikäihmisten elämää vaikeuttaa tällä hetkellä esimerkiksi pankkiautomaatin puute. Hän toivoo, että Yhteisvastuukeräyksen tuotolla voitaisiin järjestää Liperissäkin teknologiakursseja eli tarjota neuvoja muun muassa laskujen maksamiseen verkossa.

Tapahtumia ehkä

Yhteisvastuukampanjalla halutaan kiinnittää huomiota elintason laskuun, joka eläköityessä voi yllättää. Diakoniatyössä on valtakunnallisesti huomattu, että ikääntyneet turvautuvat apuun vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on mennyt jo todella huonoksi.

– Asiat ovat voineet kasaantua. Ihminen ei käy enää postilaatikolla, Saarinen viittaa saapuvien laskujen sivuuttamiseen.

Hän kannustaakin pyytämään apua ajoissa.

Koronan myötä Yhteisvastuu-tapahtumien järjestäminen on vaakalaudalla, mutta suunnitelmia on ainakin pilkkikilpailujen ja konsertin suhteen. Myös ovelta ovelle tapahtuma listakerääminen on jäissä. Näin aluksi potti kartutetaan seurakunnan verkkosivujen kautta ja lippaiden avulla.

– Lipaskerääjinä taajamissa olemme pääasiassa me työntekijät, sillä perinteiset kerääjämme kuuluvat riskiryhmiin. Nuorempia otamme kyllä avuksi, hän vinkkaa.

Rääkkylässä yhteisvastuusta muistutellaan esimerkiksi musiikkiopiston konsertissa. Lipaskeräystä ei vielä haluta järjestää.

– Jos koronatilanne helpottuu, koko Kiteen seurakunnan alueella olisi lipaskeräystä kiirastorstaina 1. huhtikuuta. Siman myyntiä meillä on ollut perinteisesti vappuna – myös viime vuonna oli, diakoni Satu Kinnunen kertoo.

Korjattu 12.2.2021 klo 8.20: Jonnan sukunimi oikein Saariseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *