Puoluekirja on arvovalinta

Kotiseutu-uutiset kysyi joulukuun alussa nykyisiltä Liperin ja Rääkkylän valtuutetuilta jatkosuunnitelmista sekä syistä puoluevalinnan taustalla.

Viime viikon numerossa kerrottiin, että kymmenen liperiläisistä 35 valtuutetusta on halajaa myös ensi kevään kuntavaalien jälkeiseen valtuustoon.

Puoluevalinnan perusteluissa korostuvat perinteiden lisäksi arvot sekä Kirsi Koppisen (kesk.) sanoin puolueen visio.

– Liityin puolueeseen 20 vuotta sitten, koska sen arvot, vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus, puhuttelivat minua eniten, Sanna Rissanen (sdp.) linjaa.

Samaisen puolueen Pekka Huikuri mainitsee puolueen halun puolustaa julkisia palveluja kaikille. Vielä ehdokkuuttaan miettivä Päivi Koistinen taas kertoo löytäneensä henkisen kotinsa puolueesta.

Useampi valtuutettu kertoo, että väriin on kasvettu Tuula Pakarisen (sdp.) mainitsemana kodin perintönä tai puolueeseen liittyminen on tehty vuosikymmeniä sitten ja jatkumo on Tero Kuittisen (sdp.) sanoin luonnollista.

– Silloin reilut neljäkymmentä vuotta sitten halusin liittyä ei vasemmistoliittolaiseen puolueeseen, joka ei kuulunut sen aikaiseen ”yksinkertaiseen” enemmistöön. Tärkeää oli, ettei tarvinnut joka asiassa taipua ryhmäkuriin, Juha Kosonen (kok.) perustelee.

Keskustan Mikko Kaskiniemi ja Heikki Kontkanen kiittelevät ryhmän ilmapiiriä ja aktiivisuutta.

– Keskustelaisuudessa minua puhuttelevat koko maan elinvoiman puolustaminen, järkiperäinen vihreys ja maalaisjärki, Kontkanen muun muassa listaa.

Satu Melkko ja Maija Silvennoinen kertovat olevansa kristillisdemokraatteja, sillä allekirjoittavat puolueen arvot. Melkon mielestä heidän kuntavaaliohjelmansa on vaikuttava.

Maaseutu merkitsee

Rääkkylässä päätöksen asettua ehdolle kertoi tehneensä vasta kolme, ajatuksia puoluevalinnasta tuli myös niukasti. Sininen tulevaisuus -puolueen puheenjohtaja Kari Kulmala kertoo puoluetta johdettavan edestä. Tapio Hämäläinen (vas.) kertoo valitsevansa entisen viiteryhmänsä.

Markku Laasonen (kesk.) pohtii vielä jatkoaan, mutta liputtaa arvojen, tavoitteiden, yhteistyökyvyn ja asialinjan puolesta.

Nykyisen valtuuston nuorin, Ona Makkonen, uskoo Keskustan ajavan maaseudun ihmisten asiaa.

– Uskon, että jokainen ihminen osaa itse päättää, missä haluaa asua ja elää.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *