Viranomaiset eivät anna yleistä suositusta kangasmaskien käyttöön

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eivät anna ohjeistusta tai yleistä suositusta käyttää hengityssuojaimia tai kangasmaskeja julkisella paikalla liikuttaessa.

– Tämä yhteinen linjaus on tarpeen kertoa julkisuuteen, koska asiasta on käyty viime päivinä keskustelua erityisesti tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa, viranomaiset tiedottivat viikonloppuna.

Ministeriön ja Thl:n mukaan laajamittainen itsetehtyjen kankaisten suojaimien tai maskien käyttäminen voi pahimmillaan johtaa vääränlaiseen turvallisuuden tunteeseen.

– Itsetehdyssä maskissa vääränlainen kangasmateriaali voi heikentää keuhkojen terveyttä, kun esimerkiksi mikrokuituja, pölyä tai kangashiukkasia joutuu hengitysteihin. Väärä kangasvalinta voi lisätä hengitysvastusta, jolloin hiilidioksidipitoisuus voi lisääntyä haitallisiin mittoihin. Myös riski sydäntapahtumiin tai astmakohtauksiin voi kasvaa.

Olennaista on muistaa, että maskin käyttö voi suojata toisia ihmisiä käyttäjän pärskimien pisaroiden leviämiseltä. Hoitohenkilökunta suojaa niiden avula hoidettavia.

Tärkeimmät viruksen leviämistä ehkäisevät keinot ovat toistuva käsienpesu, oikea yskimis- ja aivastushygienia sekä fyysisen etäisyyden pitäminen muihin.

– Hallituksen poikkeusoloissa antamia rajoituksia ja suosituksia on syytä noudattaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *