Koronavirustestausta lisätään – myös Liperiin näytteenotto

Siun sote alueella päästään tällä viikolla noudattamaan uutta ohjeistusta koronavirustestauksessa. Viime viikolla valtakunnallinen ohjeistus muuttui niin, että näytteitä otetaan myös lievästi oireilevilta henkilöiltä.

Näytteitä otetaan henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai joilla on lääkärin arvion perusteella aihetta epäillä koronavirustartuntaa. Oireettomia henkilöitä ei testata.

Taudin oireita ovat tämän hetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia.

Siun soten alueella käytännön järjestelyt testauksen lisäämiseksi saadaan valmiiksi kuluvalla viikolla. Testaustarvikkeiden saatavuudessa on edelleen jonkin verran haasteita, joten välttämättä lievästi oireileiva ei testata heti saman päivän aikana.

Tähän saakka Siun soten alueen koronavirusnäytteenotto on ollut keskitettynä Joensuun keskussairaalalle sekä ensihoidolle. Kuluvalla viikolla näytteitä aletaan ottaa myös infektiovastaanotoilla, joista yksi sijaitsee Liperin terveysasemalla. Keski-Karjalan ainoa infektiovastaanotto on Kiteellä. Lisäksi näytteitä otetaan vuodeosastoilla sekä ensihoidon avulla asumispalveluissa ja kotihoidossa.

– Kaikkien terveysasemille ja päivystykseen tulevien pitää soittaa ennen saapumistaan. Näytteenottoon ei voi hakeutua vain tulemalla paikan päälle, Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns korostaa.

Netissä toimivassa Omaolo-palvelussa jokainen voi itse arvioida, sopivatko omat oireet koronavirustartuntaan. Maaliskuun loppupuolella julkaistun koronavirus-oirearvion on tähän mennessä tehnyt vajaa 5000 pohjoiskarjalaista.

Siun sote on lisännyt puhelinpalveluiden resursseja. Koronavirustartuntaa epäillessä voi oman terveysaseman sijaan soittaa myös Päivystysavun numeroon 116 117.

Vastaa