In memoriam: Puumaljamestari on poissa

Veli Niemeläinen, viisilapsisen sisarusparven toiseksi vanhin poika oli kotoisin Liperin Kaskesniemestä maanviljelijäperheestä. Hänen oma perheensä syntyi Keski-Suomeen Korpilahdelle, mistä matka jatkui eri puolille maata. Hän palasi usein takaisin synnyinseudulle, paikkaan missä elämä alkoi 1937. Siellä tie myös päättyi 2020. Veliä jäivät kaipaamaan kaksi poikaa, kolme pojanpoikaa, sisarukset perheineen ja ystävät.

Veli Niemeläinen oli ollut lapsesta alkaen aina luonnon havainnoija ja sen tapahtumien seuraaja. Vähitellen puu taide-esineiden materiaalina vangitsi hänen ajatuksensa. Hän alkoi tutkia eri puulaatujen ominaisuuksia ja puun käyttömahdollisuuksia eri tarkoituksiin.

Tämä johti vähitellen puun käsittelyn ja muotoilun erikoisosaamiseen ja yksipuisten suurten uniikkimaljojen valmistamiseen onnistuneesti, ehjinä, halkeilematta. Raaka-aineet teoksiinsa Veli hankki metsästä ja sahoilta. Maljoja hän teki myös koivusta, haavasta, lehtikuusesta, lepästä, raidasta, pieniä esineitä joskus muustakin. Ikihonkaa hän löysi kiertämällä sahoilla.

Veli valmisti yksilöllisiä yksipuisia puumaljoja päätoimisesti 1980-luvun loppupuolelta alkaen. Jokainen malja on eri kokoinen ja eri muotoinen. Maljoja on Joensuun kaupunki antanut lahjoiksi Suomen kaikille presidenteille Koivistosta alkaen, nykyistä lukuun ottamatta. Myös Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov sai Velin maljan Joensuun kaupungilta. Lisäksi niitä ovat ostaneet Enso Gutzeit, Masa Yards, Metsähallitus, Jaakko Pöyry Consulting, Kymin Paperiteollisuus, Neles – Jamesbury, Orion, Pikku Kiusaus Senaatti Center, Taideteollisuusmuseo ja yksityishenkilöt. Monet Suomen talouselämän johtohenkilöt ovat vastaanottaneet lahjana hänen taideteoksensa.

Voimakkaimman luomiskautensa hän eli Liperin Mutkanvaarassa työ- ja elintiloinaan iso hirsinen hyväkuntoinen kansakoulurakennus suurten metsien keskellä, karhujenkin kotiseudulla. Talon tilat olivat suuret. Luokka- ja työopetustilojen sekä koulun keittiön lisäksi alakerrassa  ja yläkerrassa oli asuintilaa.

Päivyt Niemeläinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *