Neekerisaari ei muutukaan Uutiseksi ihan helposti

Pohjois-Karjalan journalistiyhdistys haluaisi muuttaa Pyhäselällä Liperissä sijaitsevan omistavansa saaren nimen Neekerisaaresta Uutiseksi. Journalisti-lehden mukaan nimenmuutos ei ole kuitenkaan sujunut mutkitta.

Journalisti-lehden mukaan Kotimaisten kielten keskus Kotus vastustaa nimenmuutosta. Kotus julkaisi Journalisti-lehden kirjoituksen jälkeen oman selvityksensä asiaan. Kotuksen mukaan millään viranomaisella ei ole oikeutta päättää luonnonpaikkojen nimistä.

– Järvien, mäkien, saarten ja muiden luonnonpaikkojen nimet ovat syntyneet ja vakiintuneet paikallisten asukkaiden kielenkäytössä: ne ovat yhteistä kulttuuriamme ja omaisuuttamme, Kotuksen verkkosivuilla muistutetaan.

Maanmittauslaitoksella on oikeus päättää, mitä nimiä se käyttää karttatuotteissaan. Se ottaa karttoihinsa vain paikannimiä, jotka ovat paikallisten ihmisten käytössä. Maanmittauslaitos tarkistuttaa nimistön Kotuksessa – Neekerisaareen liittyvää tarkistuspyyntöä Kotus ei ole Maanmittauslaitokselta saanut.

Kotuksen mukaan on itsestään selvää, että neekeri on halventava sana, jonka käyttö on nykyään epäkorrektia. Kysymys on, voidaanko korrektin kielenkäytön vaatimus ulottaa myös perinnäisiin paikannimiin.

Esimerkiksi Ryssä-nimisiä paikkoja on Suomen kartalla kolme kappaletta ja Mustalainen-paikkoja on nelin kappalein. Neekeri-saaren nimi juontaa juurensa toimittajista käytettyyn lehtineekeri-sanaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *