Rakentajalle pakettituote

Liperin elinympäristölautakunta hyväksyi syyskuun kokouksessaan tukun hinnastoja.

Maankäytön taksoihin tulee uutena tuotteena 60 euroa maksava tonttikohtainen rakentajan paketti, joka sisältää tontin kaava-, johtotieto- sekä pohjakartta-aineiston.

Paikkatietoaineistojen laadinnassa otetaan käyttöön tuntiveloitus, joka on ensi vuoden alusta alkaen 89 euroa tunnilta. Arkistoselvityksille luotiin myös hinta.

Päätösten, lausuntojen ja selvitysten kohdalla veloitus nousee, jotta se vastaisi paremmin niihin käytettävää aikaa. Esimerkiksi maankäyttöpäällikön päätös maksaa kuluvana vuonna 55 euroa, mutta vuoden 2020 alusta alkaen se hinnoitellaan 80 euroksi.

Kaavoittamattoman ranta-alueen tai osayleiskaavan rakennuspaikan selvittämisestä peritään ensi vuoden alusta alkaen emätilatarkastelun taksa 120 euroa.

Ympäristölupien puolella monien ilmoitusasioiden hinnat nousevat noin 2,5 prosentilla. Maa-aineslupiin liittyvää hinnastoa tarkistettiin myös hieman ylöspäin.

Rakennusvalvonnan maksuihin lisätään kirjallisesta määräyksestä tai toimielimen käsittelyn valmistelusta perittävä maksu. Jatkuva valvonta ja lain rikkomukset työllistävät rakennusvalvonnan henkilökuntaa kohtuuttoman paljon.

Muutoin rakennuslupamaksuja korotetaan hieman.

Maankaatopaikalle on saanut tuoda maksutta maata huhtikuusta 2019 alkaen. Maksuttomuutta päätettiin jatkaa ensi vuonna.

Liperissä vesimaksut ja jätevesimaksut säilyvät entisellä tasolla ensi vuonna. Veden perusmaksu on 29,76 euroa per liittymä vuodessa arvonlisäveroineen. Jäteveden vastaava perusmaksu on 44,64 euroa. Kuutio vettä maksaa arvonlisäveroineen 1,75 euroa, ja sama kuutio jätevetenä kustantaa 2,98 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *