Liperissä hyvin tyydyttävä tila

Kuntaliiton tekemä terveystarkastus Liperin kuntataloudesta toi esille, että kunnan tilanne on kaiken kaikkiaan tyydyttävällä tolalla. Apulaisjohtaja Reijo Vuorennon ja erityisasiantuntija Jari Vainen esittelemä tutkimus esiteltiin ennen valtuuston kokousta.Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eero Reijonen luonnehti kunnan tilaa hyvin tyydyttäväksi. Tutkijoiden toteamasta kolmen taajaman kehittämisestä omin vahvuuksin Reijonen muistutti, että siinä työssä tarvitaan vahvaa yhteishenkeä.
Tutkimuksessa oli verrattu lähes kolmeasataa kuntaa ja annettu näille toisiinsa verrattuna liikennevalovärejä vihreästä punaiseen. Liperin kohdalla valot vaihtelivat hyvästä huonoon. Valoista Reijonen totesi, että keltaistakin vilkkuu ja edessä on mielenkiintoisia aikoja.
Kokonaisuus on Liperin kohdalla varsin hyvä. Rakenne on kunnossa. Parannettavaa on pitkäaikaistyöttömyyden vähentämisessä ja työpaikkojen luomisessa, Vuorento ja Vaine totesivat.
Johtavien virkamiesten ja luottamushenkilöiden haastatteluosuudessa esille nousivat muun muassa taajamarakenne, hyvä väestörakenne, imagon ja houkuttelevuuden parantaminen, pitkän ajan talous, kouluratkaisujen hallinta ja riskit, sotepalveluiden parempi hallinta, alueellisen yhteistyön tiivistäminen ja Siun soten ohjattavuus.
Vuorennon ja Vaineen omat johtopäätökset olivat hyvin samoilla linjoilla. Esille nousi myös vahvan maatalouden turvaaminen, matkailupotentiaalin kehittäminen ja soten maksuperusteiden täsmentäminen.
Asiantuntijat kävivät läpi myös uuden hallituksen ohjelmaa läpi. Sen mukaan valtionosuuksien leikkaukset loppuvat ja Liperi saisi 10 prosenttia lisää ensi vuonna valtionosuuksia tähän vuoteen verrattuna.
Kunnanjohtaja Hannele Mikkanen piti kolmen taajaman virityksiä myönteisenä. Hänkin painotti työpaikkojen lisäämistä. Kunnan taloutta on laitettu kuntoon vuosikausia ja siinä on onnistuttu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *