Nuoren B-ajokortti hyllylle

Liperiläinen vuonna 2002 syntynyt nuorukainen kaahasi viikonloppuna erikoisluvalla saadun ajokorttinsa hyllylle. Hän ajoi poliisiautoa vastaan 105 kilometrin tuntinopeudella joensuulaisella tieosuudella, jossa rajoitus osoitti 50 kilometriä tunnissa.

Liperiläistä alaikäistä poikaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Yli viidenkympin ylitys tarkoittaa aina rikosilmoituksen kirjaamista.

Poliisi kertoo, että alaikäistä käsitellään nuorena henkilönä, joten rangaistus on pienempi kuin aikuisella.

– Ohjeellinen ajokielto määräytyy päiväsakkojen lukumäärän mukaan. Ajokiellon lopulliseen pituuteen vaikuttavat henkilön ajo-oikeuden tarve työn, toimeentulon ja muu liikkumisen vuoksi, ylikonstaapeli Timo Hakkarainen selvittää.

Jos tuomioistuin määrää rangaistukseksi esimerkiksi 50 päiväsakkoa, on ohjeellinen ajokielto viisi kuukautta. Uusijalle ohjeelliset rangaistukset ovat jopa yli tuplasti kovempia. Uusijalla tarkoitetaan kuljettajaa, joka on viiden vuoden sisällä syyllistynyt vastaavaan tekoon.

Poliisi päättää ajokieltoasian tuomioistuimen tai syyttäjän syyksi lukevan ratkaisun jälkeen.

– Nuoriin tehoavat rangaistuksia paremmin havaintoesimerkit kolaroiduista autoista tai jäännösnopeuksista. Jos 40 kilometriä tunnissa ajava ja 60 kilometriä tunnissa ajava alkavat jarruttaa yhtä aikaa, neljääkymppiä ajaneen pysähdyttyä kuuttakymppiä ajava törmää esteeseen vielä 55 kilometrin tuntivauhdilla, ylikonstaapeli valistaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *