Lintu syntyy sanomalehdestä
Liperiläinen käsityön taitaja ja opettaja Hannele Kinnunen kertoo Kotiseutu-uutisten lukijoille ohjeen, jolla voi hyödyntää lehteä luettuaan sen tietty ensin huolella. Lintukoristeen tekeminen onnistuu ainakin pienen harjoittelun jälkeen.
– Aloitetaan tekemällä pillejä. Otetaan Kotsarin aukeama, taitetaan se poikittain kuidun suuntaisesti ja leikataan veitsellä puoliksi. Taitetaan toisen kerran ja viilletään taas puoliksi. Nimenomaan veitsellä, saksilla ei tule oikeanlainen reuna, selittää Kinnunen.
Seuraavaksi hän asettelee ohuen, 2–2,5 millin neulepuikon hiukan vinoon pitkän sivun alkupäähän noin kymmenen sentin matkalle ja alkaa kiertää sanomalehteä sen päälle vinosti. Puikkoa pitää välillä vetää kauemmaksi. Yläpäähän hän sipaisee vähän puikkoliimaa.
– Nämä voi värjätä millä väreillä vain, tähän voi käyttää kaikki jämät, neuvoo Kinnunen.
Pillit punotaan loimen ympäri
Kun pillejä on noin 30, voi linnun teko alkaa. Vartalon tekeminen alkaa siitä, että laitetaan kaksi ruotoa ristiin. Kolmas pilli taitetaan V:n muotoon ja lähdetään taitekohdasta punomaan kiertäen pilliä loimen ympäri.
– Paperi on taipuisampaa kuin paju, ei käy käsiin. Eka kierros on hankalampi, sen jälkeen työ napakoituu. Kun pilli loppuu, laitetaan seuraavan pillin kapeampaan päähän liimaa ja työnnetään se edellisen pillin sisään, selostaa Kinnunen työtä tehdessään.
Kun linnun vartalo on oikean mittainen, kiristetään loimet kasaan ja katkaistaan. Viimeisen pillin pään voi työntää työn sisään.
Isokin työ onnistuu
Siivet ja pyrstö tehdään pyörittämällä pilliä kahden loimen ympärille vuorotellen.
– Loimen päätä varten voi auttaa reikää vähän saksen kärjellä. Se umpeutuu kyllä. Siivet saa samaan kohtaan ihan laskemalla punottuja kerroksia, vinkkaa Kinnunen.
Lopuksi pätkä katkottuja pillien päitä työnnetään linnun päähän nokaksi. Vielä lintu tikun nokkaan ja koriste on valmis.
Kinnusen tekniikalla voi tehdä vaikka mitä. Maljakoita, koreja, erilaisia hahmoja. Ne voisivat toimia myös ampiaisia pelottavina valepesinä. Vain mielikuvitus ja oma punontataito on rajana. Isompaan työhön tarvitaan useampia loimia.
– Loimiakin voi jatkaa.
Kierrätystaidetta muutenkin
Paperista punottu koriste kestää ulkonakin, jos sen viimeistelee venelakalla. Jos väri haalistuu auringossa, ei muuta kuin lisää väriä pintaan.
– Olen muutenkin hurahtanut kierrätykseen. Kirppiksillä teen usein löytöjä muutamalla eurolla.
Kinnunen on saanut paljon hyviä ideoita kokouksista, joissa on koolla muitakin käsityön opettajia.
– Käsityössä on se hyvä puoli, että kehittyy koko ajan.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.