Promilleja enemmän kuin laki sallii

Viikko sitten torstaina kirkonkylällä jäi kiinni kovassa humalassa autoillut 36-vuotias liperiläinen mies. Hän sai seulonta-alkometrin näyttämään 2,8 promillen lukemia, hänellä ei ollut voimassa olevaa ajokorttia ja hän oli liikkeellä luvatta kaverinsa henkilöautolla.

Poliisipartio otti kiinni Liperin kirkonkylällä hurjassa humalassa autoilleen kuljettajan perjantaina illalla. Kuljettaja puhalsi 3,7 promillea, kun poliisi tavoitti tämän saamansa vihjeen perusteella liikenneympyrän tuntumasta.

Perjantaina keskellä päivää Ylämyllyllä napattiin kiinni 37-vuotias miesautoilija, jolla ei ollut ajo-oikeutta. Tämä heilautti alkometrin 2,24 promilleen.

Rikosylikonstaapeli Jussi Hirvonen toteaa, että isoja lukemia voi selittää myös hetki sitten otettu hörppy. Siksipä tila verikokeilla tarkistetaankin.

Eräät onnistuvat tekemään matkaa kuitenkin varsin päihtyneenäkin.

– Toleranssi kasvaa – toisille tulee krapula jo promilleiden laskiessa 1,5:een.

Toimitus on kiinnittänyt huomiota, että nykyisin varsin usein kiinnijäänyt humalainen autoilija on menettänyt korttinsa jo aiemmin. Hirvonen taas vahvistaa, että huumeissa ajaminen on lisääntynyt.

Kortin ja autonkaan poisottaminen ei tilannetta ratkaise.

– Auton saa kaverilta tai sen voi ostaa satasella. Tosiasiassa ajamista ei voi estää.

Kulkupelin luovuttamisesta juopuneelle voi saada rangaistuksen. Toisaalta jokainen voi myös tarkkailla ympäristöään ja ilmoittaa hätäkeskukseen vaarantavasta liikennekäyttäytymisestä.

Mainittakoon vielä, että Viinijärvellä autoiltiin perjantaina päiväsaikaan maltillisemmassa humalassa. 59-vuotias mieskuljettaja puhalsi ”vain” 0,97 promillea.

– Kaikista tapauksista ei edes tiedoteta, Hirvonen viittaa niiden suureen määrään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *