Liikenneluotsi on vertaisohjaaja

Kyllä mummo muistaa, miten minä Tuula Laeslehto en kerran nähnyt lumisateella autoillessani mitään. Rekka ajoi minua vastaan, ja siitä aiheutui iso pölläkkä. Minä haluan muistuttaa kaikkia, että hiljentäkää ihmiset omaa nopeuttanne, jos lumisateella kohtaatte rekka-auton.

Meitä ikäihmisten neuvoston ja eläkeläisyhdistysten jäseniä on koulutettu liikenneluotsi-vertaisohjaajiksi Liperin eri kolkkiin ja kerhoihin. Ihan oman elämän ohessa ja puheessa muistutamme toisia ajankohtaisista liikenneasioista. Kun on itsekin niitä ikiä, niin tietää vaaranpaikkoja. Josko sinäkin haluat saada tietoa liikenneasioista ja auttaa muita, meidän tusinan luotsin joukkoon kyllä sopii.
Mutta siis muistathan, että syksyllä pitää muistaa käyttää heijastinta tai keltaista liiviä ulkoillessa. Pihamaalla saattaa olla liukasta, joten vinkkaisin kiinnittämään joihinkin kenkiin jo valmiiksi liukuesteet. Myös sauvat kannattaa napata matkaan kävelylle lähtiessä, sillä niistä saa tukea.
Pakkasten myötä on syytä muistuttaa pään suojaamisesta. Ja jalat ei saisi lenkillä kastua, jos terveenä mielii pysyä.
Ikäihmisille oman kunnon arvioiminen on tärkeää, onpa kyse sitten pyöräilystä tai autoilusta. Keväällä ensimmäinen pyöräilykerta kannattaa ottaa harjoituksesta, eikä heti suunnata pitkälle lenkille. Pyörän kyydistä laskeutumisen kanssa on myös oltava tarkkana.
Hämäränäkö heikkenee iän myötä. Auton ratissa on oltava tarkkaavainen, sillä enää ei ”laukkaa ratsu Reima”.
Jos huomaa, ettei autoilevan ystävän terveydentila ole ihan reilassa, täytyy siitä uskaltaa kysyä kohteliaasti. Se on välittämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *