Ylämyllyltäkin junaan?

Liikenne- ja viestintäministeriön asetusluonnos rautateiden karsitusta runkoverkosta on herättänyt huolta ja toisaalta uusia ideoita.

Luonnoksessa etelästä Joensuuhun ja Kuopioon ulottuva runkoverkko on väritetty pääasiallisesti tavaraliikenteen tunnuksella, mikä sai Savo-Karjalan kansanedustajat jättämään kannanoton liikenneministerille.

Poikittaisyhteys Joensuusta Liperin maiden läpi Pieksämäelle puuttuu kartasta kokonaan.

Liperin kunnanhallitus totesi maanantain kokouksessaan, että Joensuusta Viinijärven ja Varkauden kautta Pieksämäelle kulkeva juna tarjoaa jatkoyhteydet Keski- ja Pohjois-Suomeen. Nykyisten junavuorojen säilyminen ja junien pysähtyminen Viinijärvellä on erittäin tärkeää joukkoliikenteen kokonaisuuden kannalta.

Tällä hetkellä junavuoroja on vuorokaudessa kaksi suuntaansa. Kunnanjohtajan mukaan yhden päivittäisen vuoroparin lisääminen mahdollistaisi useampien jatkoyhteyksien käytön ja parantaisi junan kilpailukykyä yksityisautoiluun nähden.

– Ja jos lisäksi saisimme Ylämyllylle pysähdyspaikan, Mikkanen heittää toiveen.

Liikenneviraston tilasto kertoo, että vuodessa Joensuun ja Varkauden välillä liikahtaa suuruusluokaltaan 20 000 junamatkustajaa. Yhtä vuoroa kohti matkaajien määrä on tilastosta laskien vain hieman toista kymmentä. Toisaalta Ylämyllyllä kävelymatkan päässä asemasta asuisi paljon potentiaalisia junamatkustajia.

Outokumpu nosti keskusteluun Viinijärven ja Siilinjärven välisten kiskojen hyödyntämisen henkilöliikenteeseen. Tähän ideaan Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen yhtyi mielellään. Olemassa olevan radan avaaminen Joensuun ja Kuopion maakuntakeskusten välille voisi Mikkasen mukaan olla Itä-Suomen alueellinen pilottihanke.

Liikenne- ja viestintäministeriö suunnittelee rautateiden osto- ja velvoiteliikenteen seuraavalle kaudelle alueellisen liikenteen pilotteja. Liperin kunnanhallitus linjasi kuitenkin Mikkasen esityksestä, ettei Liperillä ole osoittaa määrärahaa junaliikenteen pilottiyhteistyöhön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *