Luvat kuntoon

Liperin elinympäristölautakunta linjasi tiistaina, että luvaton rakentaminen loppuu. Luvattomista rakennuksista ja rakennelmista pitää toimittaa vuoden 2019 loppuun mennessä lupahakemus.

Lautakunta linjasi, että ennen Liperin kunnan ensimmäisen rakennusjärjestyksen hyväksymistä 9.4.1962 nousseet pytingit eivät lupaa tarvitse. Ennen 15. kesäkuuta 1992 valmistuneet talousrakennukset eivät myöskään tarvitse lupaa. Kuitenkin ennen näitä aikarajoja nikkaroitujen rakennustenkin on oltava turvallisia ja terveellisiä.
Ilmeistä vaaraa aiheuttavat rakennukset viranomainen voi määrätä purettavaksi tai käyttökieltoon.
Joissain tapauksissa kirjallinen ilmoitus riittää. Esimerkiksi asemakaava-alueella eristämättömästä alle kymmenneliöisestä varastosta riittää ilmoitus.
Liperissä kerättiin vuonna 2016 kiinteistöveroa vain 192 euroa per asukas, kun Pohjois-Karjalassa vastaava luku oli 249 euroa ja koko maassa 306 euroa.
FCG teki alkuvuodesta kartta-analyysin, jonka mukaan Liperissä on 26 620 rakennusta. Verohallinto tiesi selvityksen mukaan vain 13 381 rakennuksesta, Liperin kunta reilusta tuhannesta enemmän.
Kuluvan syksyn aikana Liperin kuntaan palkattu kiinteistöveroselvittäjä pilotoi, miten kiinteistöistä puuttuvaa tietoa voidaan kerätä.
Arvioiden mukaan Liperissä on jäänyt vuosittain saamatta 350000–500000 euroa kiinteistöveroja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *