Mikkoselle eväitä eduskuntatyöhön

Kansanedustaja Krista Mikkonen (vihr.) kiersi maanantaina liperiläisissä yrityksissä ja kuuli yrittäjien iloista ja suruista. Hän pääsi vierailemaan kahdella tilalla sekä Ylämyllyn omassa tukussa Liperin Juurespakkaamossa yhdessä Liperin Yrittäjien puheenjohtaja Satu Hirvosen ja Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blombergin kanssa.Puromäen Puutarhan Kinnuset ilahduttivat kansanedustajaa rohkeudellaan valita erikoisia kasveja inkivääristä parsakaaliin.
– On ristiriitaista, ettei tukipolitiikalla kannusteta erikoistumaan, vaan oikeastaan vaikeutetaan sitä, Mikkonen mietti kuultuaan tilallisten pulmista.
Yhdellä maamme suurimmista lihakarjatiloista Vesa Erosen Nenorella vihreä kansanedustaja joutui avaamaan omia ajatuksiaan tuotannosta.
– Lihan kulutusta on vähennettävä ilmastosyistä. Arvostan kuitenkin eettisesti ja lähellä tuotettua lihaa, riistaa ja luomulihaa itsekin syövä Mikkonen kertoi.
Maaperän hyvinvointia päättäjä pitää tärkeänä, ja lantaahan tarvitaan maanparannusaineeksi.
– Puromäessä viljelijät ovat huolehtineet maan kunnosta, joten heitä ei kesän kuivuus ole haitannut. Satoa on riittänyt.

Kuntoutukselle panostuksia

Leipäpitäjän ruoka-aitan lisäksi kansanedustajalle esiteltiin Energyn kuntosali Ylämyllyllä. Yrittäjä ja fysioterapeutti Kari Karhu kierrätti Mikkosta maalauksin sisustetuissa tiloissa, joissa viihtyvät niin ryhmäliikkujat, voimamiehet, kuntoilijat kuin kuntoutujatkin. Ulkoliikuntasalilla Mikkonen tarttui kiipeilyköysiin.
Liperissä ja Joensuussa toimipisteitä omistavalla Karhulla oli sydämellään harmi ja huoli Siun soten tuomista muutoksista fysioterapian saralla. Hän on oman työnsä kautta nähnyt, miten kuntayhtymässä yritetään säästää lyhytnäköisesti kuntoutuksessa.
– Kuntoutuksen pitäisi olla tosi intensiivistä esimerkiksi heti tekonivelleikkauksen jälkeen, Karhu muistutti.
Hänen mukaansa potilaita ei ohjata enää fysioterapiaan yksityiselle puolelle, vaan kuntoutus hoidetaan omana Siun soten toimintana ilman vaadittavia resursseja.
– Siun sotessa rajoitetaan kustannusten nousua tiukalla perälaudalla. Silloin ruvetaan karsimaan, eikä tehdä asioita kuten pitäisi, Mikkonen harmitteli.
Karhu kantaa myös huolta pienten fysioterapiayritysten puolesta. Ne uhkaavat hävitä palvelukartalta, kun niille ei ohjaudu enää asiakkaita.
– Palvelut pitäisi säilyä ihmisten lähellä. Palveluseteli olisi saatava tosi nopeasti käyttöön, muuten osa yrityksistä joutuu laittamaan lapun luukulle, Karhu arvioi.
Kaikesta huolimatta yrittäjä kertoi uskaltavansa suunnitella laajennuksia – kenties aina Kuopioon saakka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *