Elämä on muuttunut nopeasti

Siikasalmen koululla vietettiin sunnuntaina Suomi 100 -juhlaa, jossa oppilaat ja opettajat toivat monissa ohjelmanumeroissa havainnollisesti esille Suomen itsenäisen ajan muutokset. Tekniikan huima kehittyminen on muuttanut ihmisen ja yhteiskunnan elämää paljon.

Vertailu vuonna 1890-luvulla syntyneen Sirkan ja 1980-luvulla syntyneen Tapanin välillä kuvasi konkreettista muutosta. Sirkan suusta kuulunut toteamus työn äärelle kuolemisesta alle viisikymmenvuotiaana esimerkiksi tuberkuloosiin tai kulkutauteihin on onneksi mennyttä aikaa. Elinikäodotteen mukaisesti nykyihminen saa nauttia vielä eläkevuosistakin eri tavalla.

Juhlan juontanut rehtori Jari Keronen vahvisti Sirkan tarinan todeksi. Kerosen isovanhemmista yksi kuoli kyntöpellolle, toinen kesken lehmänlypsyn.

– Tämä on hyvä maa. Kyllä olisi huonommin asiat, jos Suomi ei olisi itsenäinen, tuumailivat kuvaelmassa esiintyneet koulun oppilaat Aaron Niemelä ja Neo Räsänen.

Juhla sai väen liikkeelle: koulun liikuntasalissa hyvin valmistellusta ohjelmasta nautti yli 150 henkeä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *