Ruotsia tunti lisää

Ensi syksynä Liperin yläkoulussa seitsemännen luokan aloittavat nuoret saavat opetussuunnitelmaansa yhden lisätunnin ruotsia.

Uusi opetussuunnitelma on siirtänyt ruotsin viikkotunneista kaksi jo kuudennelle luokalla ja siten yläkouluun on jäänyt vain minimimäärä eli viisi tuntia toista kotimaista kieltä. Käytännössä tunnit jakautuivat tänä vuonna niin, että seitsemännellä opiskellaan ruotsia vain tunti viikossa, kahdeksannelle ja yhdeksännelle niitä riittää kaksi.

Yhden viikkotunnin vuoksi eteneminen on ollut hidasta. Lisäksi osassa Suomen kouluja on lisätty lukujärjestykseen ruotsin opetusta, jolloin vähemmän opetusta saavat lapset ovat eriarvoisessa asemassa toisiin nähden.

Liperin koulun seitsemäsluokkalaisilla on ollut käytössä 29 opetustuntia viikossa, jolloin kaikille oppilaille on jäänyt yksi odotustunti jollekin päivälle. Tunnin lisäys täyttää siten lukujärjestyksen.

Hyvinvointilautakunta päätti, että 15000­–19000 euron lisäkustannus yhdestä ruotsin tunnista katetaan koulun budjetista. Uusien oppituntien vuoksi ei tarvitse palkata lisää opettajia.

Vastaa