Vanha keino säästää ilmastoa

Leipäpäivillä esitellään perjantaina hiiletintä, joka uudentuntuisesta nimestään huolimatta on vanha tapa parantaa maaperää ja säästää ilmastoa.

Risukasoista voi esimerkiksi kartiohiilettimellä saada maanparannusainetta, jonka hiileksi polttamisen jälkeen on ensin annettava latautua vaikkapa kompostissa. Maahan levitettynä tai haudattuna biohiili on poissa ilmakehästä ja parantaa maan ilmavuutta.

Hiilettämisprosessissa puuaines ei pala tuhkaksi, vaan hiiltyy. Biohiilessä hiili on vakaassa muodossa, jolloin se ei vapaudu ilmakehään toisin kuin tuhkaksi poltettaessa. Risujen lisäksi poltettavaksi sopivat oljet, heinät ja esimerkiksi järviruo’ot.

Poltettava taidolla

Hiilettimen esittelypisteessä Leipäpäivillä voi saada oppia oikeanlaisesta polttamisesta. Aines ei saa palaa liian hitaasti eikä liian nopeasti, jotta ei turhaan muodostu savua eikä liikaa tuhkaa.

Maaseudun sivistysliiton Itä-Suomen alueen kehittämispäällikkö Timo Reko kehottaa tulemaan paikalle seuraamaan esittelyä ja miettimään omia mahdollisuuksia käyttää hiilettämistä.

– Perusidea on, että puu ei pala vaan hiiltyy.

Rekon mukaan keksintö ei todellakaan ole uusi, vaan vanha tapa, jonka nyt voi tehdä hiilettimellä. Maakuopassa on aikojen kuluessa poltettu vastaavanlaisesti samalla periaatteella. Tavoitteena on päästä kohti vähähiilisiä kyliä.

– Ja samalla voi yhdistää huvin ja hyödyn, makkaranpaisto onnistuu samalla, Reko naurahtaa.

Vastaa