Liperi unohdettiin Siun soten hallituksesta

Siun sote –kuntayhtymän hallituksen 11 jäsenen joukossa ei ole yhtään liperiläistä. Pohjois-Karjalan kolmanneksi suurimman kunnan on tyytyminen niin sanottuun kuntapaikkaan eli varajäseneen, jolla on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksissa.

Kuntayhtymän valtuusto valitsi hallituksen varajäseneksi liperiläisen Mauri Tolvasen (kok.) puolueiden piirijärjestöjen valmisteleman esityksen pohjalta. Keväällä käydyissä neuvotteluissa piirit sopivat Tolvasen varsinaisesta jäsenyydestä. Asia kuitenkin muuttui matkalla, kun Joensuulle vaihdettiin yksi Kokoomuksen varsinainen paikka. Tästä eivät muut ryhmät olleet tietoisia.
– Kun muutoksia oli tarve tehdä, olisi koko hallituksen kokoonpano pitänyt avata. Se olisi ollut reilua, Liperin Keskustan puheenjohtaja Mira Karjalainen harmittelee.
Hallituksessa on esimerkiksi kolme varsinaista jäsentä Kiteeltä ja kaksi Kontiolahdesta, joten asukasluvut eivät näkyneet valinnoissa.
Kuntayhtymän valtuustossa asiasta päättänyt Juha Kosonen (kok.) on toki tyytyväinen liperiläisen Kokoomuksen edustajan läsnäolo-oikeuteen kokouksissa, mutta ihan hän ei valmistelua ymmärrä.
– Onhan se aivan käsittämätöntä, ettei Liperistä ole jäsentä hallituksessa.
Samoin valtuustossa ollut Marja-Leena Kivivuori (sdp.) ihmettelee piirien esitystä, mutta protestointi ei hänen mukaansa auta.
– Isot pojat päättää ja siihen ei auta kuin alistua.
Niin Kivivuori kuin Karjalainenkin uskovat Tolvasen kykyyn ja mahdollisuuksiin viedä leipäpitäjän asioita eteenpäin.
– Mauri (Tolvanen) on henkilönä sellainen, jota kuunnellaan, Karjalainen lohduttautuu.
Liperin Perussuomalaisten puheenjohtaja Pertti Nylund on asiasta huolissaan, mutta luottaa myös puolueensa muiden kuntien edustajiin.
– Siellä pitää osata koko maakuntaa ajatella, hän kommentoi lomiltaan.
Siun soten valtuustossa päätöstä oli tekemässä Kivivuoren ja Kososen lisäksi Janne Ratilainen (ps.). Keskustan edustaja Jorma Pitkänen tai hänen varansa Tuula Laeslehto eivät olleet läsnä kokouksessa.
Liperi ei saanut valtuuston puheenjohtajapaikkoja. Samoissa keväisissä neuvotteluissa piirit ovat sopineet muistakin esimerkiksi maakuntahallituksen paikoista.
– Puolueet saavat paikkoja vaalitulosten suhteessa, mutta Liperillä kuntana voisi mennä paremminkin, Mira Karjalainen harmittelee.
Rääkkylän kuntapaikalle valittiin Harri Laasonen (kesk.), jolla on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksissa.

Jaa:Share on Facebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *