Kaksi keulaa, kaksi kaistaa, pari potkurikonetta
Kun kulkupeli saapuu Arvinsalmen rantaan, kiire häviää. Olitpa sitten pendelöijä, mökkiläinen tai elämyksiä etsivä lomalainen, lossin lipuessa on aikaa nauttia järvimaisemista.
Kannen pituus 34, 5 metriä, leveys 6,3. Paikkoja 12–14 henkilöautolle. Molemmissa päissä omat sisudieselit ja potkurikoneet. Tehoja satojen hevosvoimien edestä.
– Kun lossin laittaa puolesta välistä poikki, molemmat päät ovat suunnilleen samanlaiset, lossinkuljettaja Pekka Vänskä kuvailee.
Myös polttoainesäiliöitä on kaksin kappalein. Säiliöauton avulla 2500 litran tankit täytetään viikoittain.
– Säiliöauton tuloa ei osata ennakoida. Silloin liikenne pysähtyy noin vartiksi.
Finferriesin moderni lossi on kasattu vuonna 2011. Sen vanhimmat osat ovat palvelleet lauttaliikenteessä kuitenkin jo 1970-luvulta saakka.
Lossinhoitaja Pertti Kuittinen tekee keltaiselle kulkupelille määräaikaishuollot, jolloin apulossi palvelee Oriveden ylittäjiä.
– Tänään vaihdetaan vain polttoaineen suodattimet, Kuittinen selvittää.
Kansi kesällä kukkuroillaan
Metalliset jättisakset naksahtavat laituriin, punaiset valot sammuvat ja autot pääsevät purkautumaan lossista. Seuraavaksi kyytiin tarjoutuu muutaman henkilöauton lisäksi traktori ja pakettiauto.
– Odotellaan vielä hetki linja-autoa. Se tulee aikataulun mukaan parin minuutin päästä.
Paluumatkalle lossari vaihtaa ohjauspöydän toiselle puolelle. Kaasutuksen jälkeen vauhti tasaantuu.
– Ajamme nyt noin viittä solmua. Tällähän voisi ajaa ihan minne vain, mutta meillä tavallisilla lossareilla ei ole siihen pätevyyttä, Vänskä tuumaa.
Kesäaikaan lossi tekee 4–5 minuutin matkansa vaijereihin kiinnitettynä – määräysten vuoksi. Ennen lossit olivat vaijerivetoisia.
– Ajamiseen vaijerit eivät nykyisin vaikuta.
Vaikka Liperin ja Rääkkylän välillä olisi sankkaa sumua, lossi löytäisi rantaan ilman pakottavia piuhoja. Apuvälineinä ovat navigaattori ja viimeisessä hädässä katossa roikkuva kompassi. Tutkan antama tieto taas kertoo, jos Arvinsalmea kohti huristelee laiva.
Kompakti toimisto
Vesilläliikkujiin lossari voi olla yhteydessä esimerkiksi meripuhelimen avulla.
– Kannella olevia kulkijoita voimme ohjata kaiuttimien kautta, Vänskä kertoo.
Autoilijat taas voivat soittaa rannasta koppiin.
Päiväsaikaan ja erityisesti mökkikaudella vastarannalle ehtii aina joku kyytiä odottamaan. Yöllä liikenne voi seisahtua tunneiksikin, jolloin kuljettaja voi levähtää ohjaamon sohvalla. Kopista löytyvät myös toimistovarusteet tietokoneesta tulostimeen ja jääkaappiin. Televisiosta toi vilkaista päivän uutiset ja tauoilla ehtii lukaista lehdenkin.
– Ilmalämpöpumppu on erityisesti kesällä tarpeellinen. Voitte kuvitella, miten lämpötila lasikopissa nousee auringonpaisteessa.
Isompaa lauttaa ovat kulkijat ja kunnatkin toivoneet nykyisen kaksikaistaisen tilalle.
– Kesällä joutuu jättämään välillä porukkaa rannalle. Monihan ajaa ihan tätä kautta ihan lossikyydin takia, Kuittinen ja Vänskä ihastelevat näkymää työpisteeltään.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.