Kaavakuvaus Salokylän episodin taustalla

Salokylän koulun kuvaushässäkkä on alkanut selvitä. Alkuviikolla oppilaat kertoivat miehen kuvanneen heitä useaan otteeseen koulumatkoilla.

Koulumatkalla olleet oppilaat ovat joutuneet kameran linssiin, kun Liperin kunta on tilannut kuvauksen Mattisenlahti-Salokylän osayleiskaavan valmistelua varten. Työn on suorittanut Kaavaharju Oy:n kuvaaja.
– Pyllylleen tässä on menty. Tällaisesta päästäisiin eroon, kun asiasta tiedotettaisiin koulua, etukäteen, Salokylän koulun johtava opettaja Jaana Minkkinen harmittelee.
Opinahjon alkuviikko on mennyt asiaa selvitellessä. Minkkinen on eniten huolissaan lapsille syntyneistä pelkotiloista.
– Olemme jutelleet oppilaiden kanssa, kuinka toimia, jos kokee itsensä uhatuksi. Oppilaiden myös asennettiin puhelimiin 112-sovellus.
Tilauskuvaaja on liikkunut Skodalla, kun taas lapset ovat kertoneet Volvosta. Niinpä asia ei koulun näkökulmasta ole täysin loppuun käsitelty.
Koululla on myös juteltu siitä, että julkisella paikalla kuvaaminen on sallittua. Vanhemmilla asiasta on sosiaalisen median keskustelupalstojen mukaan vaihtelevia käsityksiä.

Kommentti
Kuvata saa

Julkisella paikalla saa aina ottaa kuvia. Kuvaamiseen ei tarvitse kenenkään lupaa, vaikka kuvissa näkyisi tunnistettavia henkilöitä. Kaikkia otoksia ei kuitenkaan saa julkaista – esimerkiksi sairaskohtauksen saaneen kuvaa ei voi lehteen laittaa.
Jos joku kieltää kuvaamisensa, on toki kohteliasta suostua toiveeseen. Jos kuitenkin urheiluottelussa joku vanhempi kieltää pelaavan lapsensa kuvaamisen, on toivetta lähes mahdotonta noudattaa. Kuka tahansa kannustaja voi napata julkisella pelikentällä kuvan ja julkaista sen vaikkapa facebookissa.
Toreilla kuvia ottava ei tietenkään esittäydy kaikille läsnäolijoille. Jos kuitenkin nappaa otoksia pienemmistä piireistä, kuten kadun varresta, olisi tietysti järkevää esittäytyä kulkijoille.

Vastaa